Хуманитарната гимназия в Сливен отбелязва 88 години от рождението на Дамян Дамянов и своя патронен празник

Хуманитарната гимназия в Сливен ще отбележи 88 години от рождението на Дамян Дамянов и патронен празник на училището, съобщиха от учебното заведение за БТА-Сливен.

Пред паметната плоча на мястото на родния дом на Дамян Дамянов днес от 10:00 часа ще бъдат поднесени цветя на почит и признателност, а от 11:00 часа в зала „Май“ ще се състои традиционният рецитаторски конкурс „Магията на Дамяновото слово“.

Ще бъдат наградени победителите в конкурсите, посветени на празника, които тази година бяха на теми „Светът пълен с вълшебни камъни, но вие не ги знаете къде са“ и „И от моя тих словесен труд става ли по-хубава земята“.  Конкурсът  за рисунка, графика, колаж, електронен постер бе по стихотворенията на Дамян Дамянов: „Лежа в трева“ и „Петлето“.  Ученическият конкурс за видеоклип бе на тема: „Поезията на Дамян Дамянов“

Гост на училището ще бъде съпругата на поета – Надежда Захариева.

Гимназията е създадена на 27 март 1997 година, а от 1999 година носи името на поета Дамян Дамянов. Първият випуск на училището завършва средно образование през 2002 година. В учебното заведение се обучават ученици от осми до дванайсети клас в шест паралелки, които са с хуманитарен профил, обществени науки и интензивно обучение по английски език.