Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен отбелязва 55 години от създаването си

Тази година Художествената галерия на град Сливен отбелязва 55 години от своето създаване като самостоятелен културен институт. Годишнината културната институция ще отбележи с две изложби, посветени на нейната история и значимост за развитието на културния живот както в града, така и в региона, в рамките на периода 60-те години на XX – първите две десетилетия на XXI век.

В обект „Узунова къща“ е отворена за посетители експозицията „Художници – галеристи“, представяща творчеството на редица служители (бивши и настоящи) на Сливенската художествена галерия. Сред авторите на селектираните живописни, графични и скулптурни произведения са Красимир Карабаджаков, Атанас Парушев, Красимир Добрев, Иван Кънев, Велин Динев, Минчо Панайотов, Калчо Коралски, Ивелин Широв, Светослав Милев, Алексей Панджаров, Адриан Аврамов, Денислав Миевски и др. Включените автори, освен значителен принос за развитието на културната институция, имат заслужен принос и в оформяне облика на художествената сцена в града, а и не само.

И докато в „Узунова къща“ подредената временна изложба отделя заслужено внимание на творците, работели в културната институция през годините, то в къща „Миркович“ подредената експозиция „Малък формат“, акцентира върху значимостта на  едноименната обща художествена изложба, провеждана през 70-те и 80-те години в зала „Сирак Скитник“, за обогатяването на колекцията, притежавана от институцията, и развитието на художествената сцена в града.