Хотелиери в Гърция искат туристически коридор през България

iStock

Гръцките хотелиери настояват за специални мерки за облекчен достъп на туристи през граничните пунктове от България, съобщава БНР.

Очаква се до дни гръцкото правителство да приеме окончателна рамка за пътуване във фериботите при строго спазване на дистанция.

Заради проблемите в авиотранспорта вниманието на гръцките хотелиери е насочено към туристите, които могат да влязат в Гърция през сухопътната граница с България и Северна Македония.

В писмо до правителството те искат да се постигне дипломатическо споразумение за по-интензивно преминаване на туристите с автомобилен транспорт.

Сред предложенията им е да се въведе туристически коридор по граничните пунктове с България, които да могат да се използват не само от балканските страни.

Хотелиерите настояват желаещите да почиват в Гърция да преминат тест за коронавирус в страните, от които заминават, а в Гърция гарантират пълно спазване на здравните предписания.

Същевременно гръцкото правителство разработва специални предписания за фериботния транспорт, който ще бъде натоварен при ограничени самолетни връзки. Фериботите ще се движат с половината от възможните пътници и при ограничения за контакт между тях по време на пътуване.