Хотелиер от Слънчев бряг теглил кредити, за да кредитира държавата. Украинците го подкрепят в протеста

Красимир Белорешки сподели, че на два пъти заел по 450 000 лева, за да може да се грижи за настанените в хотела украински бежанци

Със заеми кредитирам своята държава. Това каза пред бТВ хотелиерът Красимир Белорешки. Той сподели, че за да се грижи за настанените в хотела му в Слънчев бряг бежанци от Украйна е изтеглил два кредита от по 450 000 лева, а обещаните от държавата пари не влизат в банковата му сметка. 

„В момента имаме около 400 украински бежанци. Стремим се да им осигурим добри условия, даваме им закуска, обяд и вечеря. Работим по програмата на държавата за 15 лева. Единственият проблем е, че не ни се плаща. От месец май досега не са ни дали никакви средства“, разказва хотелиерът.

„Ние не поставихме никакви условия на държавата. Каквото ни казаха, изпълняваме.“, добавя той.

„Ние имаме средствата, силите и възможностите за подслон и надежда за хората и го направихме. За съжаление обаче не получаваме парите, които сме изразходвали. Ако ние хотелиерите не се бяхме отзовали, щеше да има голям проблем. Имаше 60 000 бежанци в Слънчев бряг. Не виждам как държавата щеше да се справи без нас“, коментира Белорешки.

Диана от Николаев пък сподели, че не може да се върне със сина си, който е с физически увреждания в родния им град, тъй като е обстрелван с ракети и много сгради са разрушени.

„Благодаря на хотелиерът, който ни приюти и ни храни“, добави тя.

Настя, която роди бебето си в България, изтъкна, че вече няма къде да се върна.

„Бебето се отглежда в нашия хотел. Ние сме много горди и щастливи. То е на един месец. Лично я заведохме в клиника в Бургас, за да роди бебето си“, разказва хотелиерът, който тегли кредити, за да кредитира държавата.

Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантска асоциация Веселин Налбантов обаче изтъкна, че това не е единичен случай. „Много от хотелиерите са в тази ситуация. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация беше първа, откликнала на повика на държавата да помогнем на бежанците в тази трагедия. Аз също съм потърпевш от тази лъжа на държавните служители“, сподели той.

„Тази война няма да спре скоро. Започва нова офанзива и се очаква миграционен натиск. Държавата пак ще трябва да се обърне към нас, защото тук е базата. Готови сме да помагаме, но да престанат с тези лъжи!“, каза още Налбантов.

Изтчник: https://www.flagman.bg/