Хората не могат да плащат допълнително за здраве, Общината трябва да инвестира в ДКЦ-тата си и да им осигури добра грижа

д-р Елка Нинова

„Общинското здравеопазване в Сливен разполага с две бази ДКЦ 1 и ДКЦ 2, които са достатъчно натоварени, но възможностите им позволяват и по-висока ефективност. Вече няколко поредни мандата при различните управления на общината липсва програма за инвестиции в модернизирането им. Това затруднява работата на лекарите и ограничава достъпа на пациентите. Срещам се с хората всеки ден – доходите им са ниски, но това не означава, че нямат правото да получат качествена грижа.“ Това заяви д-р Елка Нинова, която е кандидат за общински съветник от листата на Българската социалдемократическа пратия под номер 35 в бюлетината и с преференция 105.

Наш приоритет като листа е да няма разпродажба на общински бази. Общинското здравеопазване трябва да остане общинско и да покрива нуждите на най-широк кръг от хора. „Да не забравяме, че Сливен е община с голям процент жители, които живеят на ръба на социалния минимум и за тях общинските здравни центрове са единствения възможен вариант, когато са нужда“, припомни тя.

На второ място според нея стои въпросът с инвестициите в общинското здравеопазване. „Колкото и професионално да работят колегите, които управляват ДКЦ-тата, те няма как да се справят без една стабилна, дългосрочна общинска програма“, подчерта д-р Нинова.

Като специалист, който дълги години работи в системата, тя сподели, че е против хаотичното изливане на средства или помощи на парче. „Общинското здравеопазване се нуждае от дългосрочно, поетапно и планирано финансиране. Целта е да бъдат изцяло обновени сградния фонд на двете ДКЦ-та и да бъдат обезпечени с най-необходимата медицинска апаратура“, заяви още д-р Нинова.

Тя даде пример и с Рехабилитационният център в подземието на ДКЦ 2, който от години е в разруха – „Това е пропусната възможност за стотици пациенти да получат достъпно долекуване“. Общината трябва да върне социалното си лице с много по-активна политика по отношение на здравеопазването смята д-р Нинова.