Хората над 60 г. ще пазаруват от 8:30 до 10:30 ч.

Забранява се на хората до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 08.30 до 10.30 ч. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от Дир.бг

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, считано от 00.00 часа тази вечер, тоест 21 март с моя заповед въвеждаме следните противоепидемични мерки на територията на България:

Преустановяват се посещенията на паркове, детски и спортни площадки. Органите на МВР ще организират КПП-та около областните центрове, като ще се проверява целта на пътуване. Ще минават само хора с неотложно пътуване, за отиване на работа, със здравословни проблеми пътува към вкъщи или към постоянния адрес. Тези цели ще се удостоверяват със служебна бележка, медицински документи или лична карта, каза здравният министър.

Тези мерки се въвеждат за няколко дни. Ако няма резултат, всички които напускат дома си ще имат задължение да декларират за своята отговорност, уточни ген. Венцислав Мутафчийски.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов препоръча до два дни всеки, който работи в друг град, да се снабди с бележка от работодателя, за да бъде пропускан през изградените пунктове на всеки град.

Тези рестрикции се налагат, за да се ограничи безцелното пътуване и да се намали бързината на разпространение на коронавируса, каза Маринов.