Хора от Сливенско предлагат имотите си за настаняване на бежанци от Украйна

Снимката е илюстративна

Хора от сливенски села предлагат имотите си за настаняване на бежанци от Украйна. Това каза пред  БТА Иван Иванов, председател на Обществения съвет за сътрудничество на българите в Бесарабия и Таврия.

Такива предложения са направили собственици на къщи от селата Мечкарево и Тополчане, които са членове на Обществения съвет. В съвета членуват близо 30 души.

Предстоят разговори с областната администрация за сграда, в която са се намирали бившите виетнамски общежития, дали не може да се използва в такива случаи за временно настаняване.

Засега няма конкретни запитвания от хора от Украйна, които искат да се подслонят в Сливенско. Иванов посочи, че пътуването оттам е трудно, разстоянията са много големи, има мобилизация на мъжете.

Общественият съвет поддържа контакти с българските дружества, с посолството в Киев и генералното консулство в Одеса.

Около сто души от Украйна живеят в Сливен, като сред тях има предимно етнически украинци, както и такива с български произход, каза Иванов. Работят основно в софтуерна фирма за промишлено програмиране, дошли са със семействата си. Те са пристигнали в Сливен през 2014 година, след събитията на украинския „Майдан“.

Според историческите данни през 1828-29 година, след изтеглянето на Дибич-Забалкански, цели села от Сливенско и Ямболско са се изселили на територията на днешна Украйна и Молдова.