Грози ни 160 лв. глоба, ако откажем да се преброим

160 лв. глоба грози всеки, който откаже да участва в преброяването на населението и жилищния фонд в България, което ще се проведе в началото на 2021 г., съобщава „Монитор“

То ще се извършва по два метода – с анкета, която ще попълваме заедно с преброителите, или можем и сами да се преброим електронно, като в тази ситуация ще получим уникален код, който после да предадем. Електронното преброяване ще се проведе от 22 до 31 януари, а анкети ще попълваме 1 до 15 февруари.

Над 23 000 преброители и 6 000 контрольори ще са нужни за мащабното изследване, като кандидатстването за преброители започна на 15 септември и ще продължи до края на октомври. Основните изисквания са навършено пълнолетие, минимум средно образование, без криминално минало. „Като допълнителни критерий са посочени комуникативност, възможност за подбиране на информация”, обясни пред Нова телевизия Ваня Иванова, секретар на община Казанлък.

А колко пари ще успеят да  изкарат, зависи от свършената работа. „За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за сграда – 70 стотинки, за жилище – 1 лв., за лице – 2,50 лева“, обясни Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ.

Всички преброители ще имат защитни средства срещу вируса.

„Нека хората да се възползват от електронното преброяване, тъй като това ще намали значително контакта. Те само ще трябва да дадат на преброителя въпросния код, без да им задава въпроси“, обясни Магдалена Костова.

Тези, които няма да могат да се преброят електронно, ще трябва да стоят на необходимото разстояние от преброителите, които са задължени да носят маска и ръкавици. Да се участва обаче е важно. „Този брой е важен за всички политики и разпределяне на фондове за по-нататък, тъй като тези хора са обект на всички тези административни мерки, помощи и фондове за водоснабдяване, канализационна мрежа“, обясни Магдалена Костова.