Гроздовият сок лекува мигрената

Сега е сезонът на гроздето и е цяло престъпление, ако не извлечете всички възможни ползи от този невероятно вкусен и полезен плод.

Ако редовно похапвате гроздови зърна, ще усетите разликата – нервното пренапрежение ще липсва, лекотата в стомаха ви ще е осезаема, а мигрената или обикновеното главоболие ще са непознати като усещания. Невероятно много са ползите за здравето, които гроздето носи на човек. Дори хроничният запек намира своето лечение, когато в борбата се намеси този зърнест плод. Освен това, една чепка грозде на ден може да ни помогне не само с лошото храносмилане, но и с умората, при нарушения на бъбречната функция, дегенерация на макулата и предотвратяването на катаракта.

Гроздето има невероятно високо и разнообразно съдържание на хранителни елементи и играе важна роля за осигуряването на здравословен и изпълнен с енергия живот. Всичко това този вкусен плод дължи на големите количества витамини А, С, В6 и фолиева киселина, които се крият в тъмните или светли гроздови зърна. Те са в допълнение към важни минерали като калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и селен. 200 г грозде носят на организма бомба от флавоноиди, които са много мощни антиоксиданти – намаляват щетите, причинени от свободните радикали и забавят стареенето.

Ако ви мъчи мигрена, ваш верен съюзник е гроздовият сок, който е лесно и мощно средство за лечение на мигрената в домашни условия. Чаша сок от плода трябва да се приема рано сутрин, без да се смесва допълнително с вода. Гроздето играе важна роля при нарушено храносмилане, като облекчава паренето и лекува възпалението на стомаха. Предпочита се при стомашно-чревни разстройства, защото е лека храна.

Гроздето е много ефективно средство срещу запек, което помага да се избавим от чувството за подут корем и тежест. То се разглежда като слабителна храна най-вече заради съдържанието му на органични киселини, захар и целулоза. Всички тези ползи са формиращи за друго положително влияние на гроздето върху цялостното състояние на тялото. Чепка грозде на ден гони умората, като светлият гроздов сок попълва запасите от желязо в организма и предотвратява появата на чувство на отпадналост. Добре е да се знае, че тъмното грозде обаче намалява нивата на желязото.

Гроздето е полезно и за бъбреците, като то може значително да намали киселинността на пикочната киселина и спомага за отстраняването ѝ от отделителната система.

/edna.bg/