Грипна епидемия е обявена в Ямбол от сряда

В област Ямбол се обявява грипна епидемия от 25 януари до 31 януари. Преустановяват се учебните занятия и груповите извънкласни форми за ученици, считано от 26-и до 31 януари включително, потвърди за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

По-рано днес противоепидемичните мерки бяха набелязани на заседание на Областния медицински съвет, но се очакваше потвърждение на заповедта от държавния главен здравен инспектор и затова не бяха оповестени, уточни д-р Калчева.

За периода на обявената епидемия предпазните маски в аптеки и лечебни заведения стават задължителни; преустановяват се детските и женски консултации, както и профилактичните прегледи и имунизации при общопрактикуващите лекари; спират се свижданията в болниците; ограничават се масовите мероприятия; засилва се сутрешния филтър в детските градини и ясли.

Към момента заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в Ямболска област е 342 на 10 хил. души население, като е преминат епидемичният праг от 321 за региона. Циркулират предимно грип А и Б, което е потвърдено с проби, изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести. Почти няма новозаразени с коронавирус през последните дни. Няма и установени случаи на комбинирана инфекция от грип и COVID-19, каза директорът на РЗИ – Ямбол.