Грабеж със стрелба в Шивачево, маскирани са нахлули в кметството

Маскирани с оръжие са влезли в сградата на кметството в гр. Шивачево и са разбили две каси. Имало е и стрелба. Извършителите са били четирима и са влезли в сградата от прозорец на приземния етаж.

Вътре маскираните отварят с ъглошлайф две каси – на „Местни данъци и такси” и на „Български пощи”. В едната е имало 2000, а в другата 400 лева, обяви вътрешният министър Калин Стоянов. Банкоматът, който се намира до входа на кметството, е непокътнат.

От ОДМВР – Сливен разпространиха официално съобщение по случая, според което „криминалисти работят по случай на взломна кражба от сградата на кметството в град Шивачево. Сигналът е получен след 3 часа сутринта. По първоначални данни е открадната неголяма сума от две каси, съхранявани в сградата. По време на кражбата се е задействала охранителната система. При пристигане на място служителят на охранителната фирма е чул изстрели. Няма пострадали. Изградени са КПП в областта. Провеждат се активни издирвателни действия“.

Според медийна информация, след като се е задействала сигналната система и служители на СОТ пристигат на място, извършителите на грабежа са възпроизвели изстрели. Пострадали няма.

„Тази сутрин в 5 часа дежурният на РПУ – Твърдица ме извести по телефона, че има обир с взлом в кметството на Шивачево. Целта, може би, е била банкоматът или други каси на кметството. След като е бил подаден сигнал към охранителната фирма, охранителят е дошъл на място, където срещу него е била произведена стрелба. Мисля, че около 3-4 пъти”, коментира кметът на Шивачево Диян Иванов.

Кметът научил за грабежа два часа по-късно. Случаят вече е под надзора на Районната прокуратура в Сливен, но задържани към момента няма. Престъплението е квалифицирано по чл.198, ал.3, вр. ал.1 от НК,  тъй като извършителите са употребили заплаха към охранител, с цел да запазят владението върху откраднатото.