Горанов: Искате да вземем хеликоптер и да разпръскваме пари ли?

„Как си представят хората безвъзмездните пари – да вземем един от правителствените хеликоптери и да минем да разхвърляме едни пари над площадите“, попита финансовият министър Владислав Горанов в интервю за БТВ. Думите му дойдоха след въпрос защо в България се дават само кредити, а не се помага на нуждаещите се с безвъзмездни помощи, както става в много други държави. Горанов обяви, че може да даде поне няколко примера на безвъзмездни помощи, и посочи пари за самотни родители, които не могат да работят, схема за малки предприятия, ще бъдат подпомогнати и хора с орязани заплати. „Ние също даваме безвъзмездни пари – най-големите са 1,5 млрд.лв за запазване на заетостта“, твърди Горанов.

Икономическата помощ, която България през бюджета дава на засегнатите от кризата, заради коронавируса, съпоставима с БВП, е на нивата, които страните от нашата черга предлагат, обяви още министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че не може да се мисли за вариант помощи за всички, както се прави в САЩ или Германия.

„Самоосигуряващите се лица попадат като правна възможност за безлихвените отстрочени от банката за развитие. Никой няма за цел да унищожава нищо. Кризата с коронавируса е навсякъде и свари доста хора неподготвени. Все още съм оптимист, че стои добре в пандемичната криза“, заяви Горанов.

Той прогнозира, че карантинните мерки вероятно ще останат в различна степен дълго време. Надявам се да можем да разхлабим допълнително нещата, надявам се и да не се налага удължаване на извънредното положение след 13 май, посочи още финансовият министър.