Горанов и Ангелкова се връщат в парламента, Калин Вельов си тръгва?

Снимка: БГНЕС

Министрите в оставка Владислав Горанов и Николина Ангелкова, които станаха част от обявения от премиера Борисов ремонт на правителството, ще могат да се върнат като депутати в Народното събрание.

Ако Горанов избере депутатското място, парламента обаче трябва да напусне музикантът Калин Вельов, който само преди седмица положи клетва на мястото на Джема Грозданова, която напусна по свое желание.

Ако Ангелкова се върне в Народното събрание пък, вероятно парламентарната група на ГЕРБ ще напусне Мартин Тинчев, който в началото на мандата влезе на нейно място, съобщава БНТ.

Все още обаче нито Горанов, нито Ангелкова са коментира както решението на Борисов, така и имат ли намерение пак да стават депутати. Финансовият министър каза преди дни, че не смята, че има причина да подава оставка, тъй като само преди дни беше постигнат голям успех за България в неговия ресор – интеграцията в Банковия съюз и приближаването на еврото. Днес обаче премиерът, който първоначално заяви, че ще иска три оставки – на Горанов, минисъра на икономиката Емил Караниколов и на вътрешния Младен Маринов, заради съмнения за връзки с ДПС, изтъкна, че въпреки безспорните успехи на финансовия министър, той не е упражнил достатъчно контрол върху комисията върху хазарта.

За Ангелкова обаче не обясни защо е решил да я махне от кабинета.

Междувременно, предложението за персонални промени в кабинета „Борисов 3“ вече са внесени в деловодството на парламента.

Гласуването на министерските оставки на Горанов, Маринов, Караниколов и Ангелкова и изборът на заместниците им в пленарната зала вероятно ще залегне като извънредна точка в петъчното парламентарно заседание.