Google предупреждава собствениците на Huawei за опасни приложения

Google публикува в сайта си обяснение защо не може да работи с Huawei. Компанията реши да даде повече пояснения, след като продължава да получава въпроси от потребителите дали новите телефони на Huawei ще имат официален Android.

Google казва, че заради санкциите на САЩ срещу Huawei, тя не може да предлага услугите си на нея. Това включва както Android, така и останалите услуги като Gmail, YouTube, Maps и т.н.

„Законът на САЩ в момента позволява на Google да работи с Huawei само за устройства, които са били на пазара преди 16-ти май 2019 г.“, пише Google. Компанията казва, че ще продължи да предлага ъпдейти за тези устройства „докато е разрешено“.

„Заради правителствените ограничения, услугите и приложенията на Google не могат да се инсталират предварително или допълнително на нови устройства на Huawei“, допълва още интернет гигантът.

Компанията казва, че заради ограниченията, устройствата на Huawei се считат за „несертифицирани“. Тя не препоръчва на потребителите да инсталират приложенията допълнително, чрез т.нар. практика sideload – взимане на приложенията от неофициални източници и инсталирането им на устройството. Причината – тези приложения може да са модифицирани от хакери и да са опасни.

Дори и да не са модифицирани, Google казва, че не позволява на услугите си да работят на „несертифицирани“ устройства. Затова работата на услугите на компанията в тези телефони може да е силно ограничена или да не тръгнат изобщо.

Ограниченията ще продължат докато санкциите срещу Huawei са активни.