Годината започна, а какво ядат децата ни в училище?

БАБХ започва проверки на бюфетите и училищните столове.

„Изискванията са обедното меню да съдържа супа, нещо готвено и нискокалориен десерт – най-добрият избор е плод. В седмицата поне 4 пъти е добре да се предлага плод. Много е важно как са приготвени храните, колко мазнини са добавени, пържени ли са. Не трябва да има запръжки в храните. Най-добрият вариант е храната да се приготви в стола на училището“, коментира в „България сутрин“ д-р Росица Попова от Българското дружество по хранене и диететика.

Диетологът добави, че не може да се каже колко голям е контролът, а БАБХ се активира и осъществява контрол във всички столове и лавки в училищата.

„Моят апел е този контрол да се осъществява по-регулярно, а не само в началото на учебната година. В случая от Пловдив натравянето на децата е станало в стола, а не от продукти от лавката“, каза още д-р Попова.

По думите ѝ, ако от училището не се отдели определена сума за храненето на децата, ще се търсят най-евтините продукти. Гостът отбеляза, че водеща роля има семейството. Възпитанието вкъщи оказва най-голямо влияние върху избора, който прави детето, смята д-р Попова.