Главният секретар на МВР: Може би на някои им писна да гледат жените си, но нека се съобразим

Снимка: БГНЕС

„Останете си вкъщи за празниците, не пътувайте“, призова професионалното ръководство на МВР на брифинг, на който стана ясно, че софиянци масово искат да напуснат града. Столицата обаче е най-голямото огнище на зараза от коронавирус в страната.

„Не трябва да пътуват тези хора (с постоянен адрес другаде – бел. ред.). Защо трябва да използвам – не, няма да пътуват! Винаги можем да излъжем полицаите на КПП-та, но кого сме излъгали, полицаите или самите себе си, попита главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Той напомни, че има случаи, когато човек е болен, но няма симптоми и не знае това.
„Защо си мислите, че аз не искам да видя майка ми и баща ми, искам, но съм длъжен да ги предпазя, така е и с останалите. Защо трябва да рискуваме да го кажа жаргонно – заради едната софра, заради едното ядене и пиене? Ще има време. Типично по български, защото са 4 почивни дни. Да, но обърнете внимание на близките до вас, обърнете внимание на семейството си. Може би на някои им писна да гледат жена си толкова често, но нека да се съобразим, това е за всички нас“, настоя той.

Иванов подчерта, че всички мерки в сила до този момент продължават да дeйстват, няма нови, но те трябва да се спазват.

След като обявиха, че има декларации с невярно съдържание за преминаване през образуваните над 200 КПП-та, от полицията увериха, че проверките по документите ще продължат.

Досега 9312 декларации са проверени на случаен принцип и е установено, че 641 души изобщо нямат трудови договори. 80 са „отишли на работа“, а всъщност са регистрирани безработни. До момента има образувани 789 досъдебни производства, а актовете са 5889 по Закона за здравето, от които 2 534 за това, че не се носи маска.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Младен Маринов е била извършена проверка по случая с кадъра, на който се вижда, че вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов седи на пейка в градинка пред сградата на МО със свой подчинен.

Днес ще стане ясно дали ще му бъде съставен акт по Закона за здравето, проверката е била извършена по две преписки. На брифинга беше уточнено, че за момента не се налага военни да участват в охраната на реда.