Главният прокурор за катастрофата: Вероятно е грешка на шофьора

„Вероятно става въпрос за грешка на шофьора, защото специалистите в тази област казват, че няма проблеми с условията и маркировката на пътя“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, часове след тежката катастрофа със сръбски автобус, превозващ деца и възрастни.

Гешев увери, че повече информация относно вероятните причини, довели до тежкия инцидент, ще има тази сутрин, тъй като следователи от НСС, експерти по пътна безопасност и по пътно-техническите експертизи, както и служители на МВР, ще работят на място през цялата нощ.

„Тук са най-добрите следователи по този вид престъпления. Факт е, че автобусът с деца, се е движил в тъмната част на деня, но по какъв начин това нарушение ще бъде съотнесено като вина към някого, ще прецени съответният наблюдаващ прокурор“ , добави още Иван Гешев.

Той определи катастрофата като един от многото проблеми, свързани със състоянието на пътищата, с пътната маркировка, с масовото управление на автомобили  след употреба на алкохол и наркотици.

„Надяваме се да има реакция, защото българската държава е длъжник на всички, които се движат по българските пътища.Това е тема на прокуратурата от дълги години- надяваме се да има промяна, защото тази война по пътищата продължава много време“.

Главният прокурор коментира още, че основната благодарност дължим на хората, които са реагирали в първия момент от катастрофата, тъй като са откарали пострадали в три болници. „Тези хора заслужават нашата благодарност, защото линейките и колегите от МВР са дошли по късно“.

Малко след 20 часа, автобус със сръбска регистрация, превозващ деца и възрастни, се преобръща в канавката. Пътният инцидент става на км. 217-ти от АМ „Тракия“, близо до отбивката за Раднево. Пострадали са деца, 17 от които на възраст от 6 до 17 години,  са транспортирани до УМБАл-Стара Загора. Най-тежко е пострадало момче, което е с политравми, счупен таз, ръка и бедро. В инцидента е ранен и мъж, който се нуждае от ампутация на крак.