Главен комисар Николов: Пожарът в Сливенско е заграден, засегнати са 4 хил. декара

в Южна България най-сериозна е ситуацията край Кирково и в Сливен, заяви пред журналисти в Кирково главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).

В Сливенско пожарът се е разпространил на около 4 хиляди декара площ,  отвсякъде е заграден. Ситуацията там е под контрол, каза главен комисар Николов. Районът се облита  с дронове, за да бъдат установени точните параметри.

Пред БНР директорът на пожарната в Сливен комисар Владимир Демирев, заяви че, започват обходите на огнищата на пожара на военния полигон Ново село, за да стане ясно докъде се разпространил. Заради опасността от невзривени снаряди снощи хора и техника са били изтеглени.

Очакванията са огънят по източното направление да е загаснал през нощта.

Ако огънят в източната част е загаснал, се очаква всички сили и средства да бъдат насочени в западната част на пожара, каза комисар Демирев.

„Най-вероятно ще въведем всичките налични сили и техника на западното направление, където има направена ивица от булдозера и ще се стремим да охраняваме тази ивица да не допуснем огънят да я прехвърли. Учебен полигон е, но все пак хората те ще движат по направената от булдозера ивица, където, щом е минал булдозера, да няма такава опасност от невзривени снаряди“.

На по-късен етап ще се решава дали да бъде викан хеликоптер. Засега няма опасност за близките населени места.

Главен комисар Николов бе в Кирково заради пожара по българо-гръцката граница. Огънят продължава да се развива на 20 километра по билото на планината. Разделен е на 10 участъка, предвид тежката ситуация. В 13:30 очакваме в гасителните действия да се включи хеликоптер от Пловдив, заяви още Николов.

По информация на БТА и БНР