Гласоподавателите на „Продължаваме промяната” са с по-високи доходи и образование

Избирателите на „Продължаваме промяната” са с по-високи доходи и образование. Това показват демографските профили на вота според „Галъп Интернешънъл”.

При новата политическа формация личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респектриащо живеещи в по-големите населени места. В това отношение ПП явно влиза в нишата на ДБ, според агенцията, предава Dariknews.bg.

Данните показват, че излезлите да гласуват в неделя избиратели, които казват, че през юли са гласували за Демократична България, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за ДБ и за ПП.

Всъщност, една пета от електората на Кирил Петков и Асен Василев сега е дошъл от ДБ. По-голямата група от това е само частта, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около една десета от вота за ПП е дошъл всъщност от БСП. Погледнато от гледната точка на левицата, това означава, че приблизително 15% от излезлите сега хора, гласували на 11 юли за БСП, са предпочели „Продължаваме промяната”, вместо да гласуват отново за БСП.

Какъв е профилът на избирателите на „Възраждане“?

Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но като че ли личи, че една от най-съществените части от вота при „Възраждане“ е от по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи и то БСП и т.н.

Кой гласува за Луна?

Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.