Гешев обяви ново разследване срещу руски шпиони

Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура и ДАНС провеждат разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, става известно от публикация на главния прокурор Иван Гешев в социалната мрежа, пише dariknews.bg.

„Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на Република България“, пише главният прокурор.

Той допълва, че се надява политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи.

На този етап няма подробности за това разследване за шпионаж.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.