Германия обяви карантина за 360 хил. души заради кланицата със заразени българи и румънци

До 30 юни окръг Гютерсло в провинция Северен Рейн-Вестфалия е под карантина заради разрастващото се огнище на COVID-19 в кланицата „Тьониес“, където работят основно чужденци, сред тях българи и румънци. Това обяви, цитиран от „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, премиерът на провинцията Армин Лашет.

Въвеждат се „ограничения на контактите, както през март“, като „предпазна мярка“ по думите на Лашет, която ще бъде отменена, когато може да се гарантира безопасността на жителите, но може и да бъде удължена. В град Гютерсло и околностите от дни не работят училища и детски градини. От днес не може да се събират повече от двама души, освен ако не са част от едно и също домакинство.

Темата доби политически измерения след коментари на Лашет, считан за фаворит като наследник на Ангела Меркел, ако християндемократите могат да излъчат канцлер на изборите догодина. Той обясни, че връщащи се българи и румънци са донесли коронавируса. Впоследствие коригира думите си, но те вече бяха разгневили както външните министерства в София и Берлин, така и няколко германски политически партии и социалните мрежи, които осъдиха неприемливото в Германия посочване с пръст на конкретни групи.

Сто екипа с преводачи на полски, румънски и български

Бързото увеличаване на случаите в „Тьониес“ превръща Гютерсло в първото място, където отново се въвеждат рестриктивни мерки заради COVID-19. Разхлабването започна в края на април с уговорката, че определен праг на заразявания (50 на 100 хил.) може да върне ограниченията на местно ниво.

Окръгът има население най-малко 360 хил. души според данните от последното преброяване (поне 370 хил. според „Билд“) и всички те ще могат да се изследват безплатно. Няма да има забрана за напускане на окръга, макар да се препоръчва хората да се въздържат от пътувания; администрацията все пак не иска да пречи на започващите летни отпуски, сезонът за които в Северен Рейн-Вестфалия официално започва на 29 юни.

С прилагането на карантината в районите, където хиляди работници, включително заразените, са изолирани, обаче Лашет обеща да няма компромиси. Полицаи ще следят дали се спазва изолацията; при необходимост ще се намесват екипи от здравните служби, а в краен случай може да се използва и сила. Освен това сто екипа с преводачи от полски, румънски и български ще са на разположение, за да обясняват мерките.

Заразените в кланицата с над 6500 служители са най-малко 1553-ма души. По думите на Лашет положителни проби са дали и членове на семействата им заедно с още 24 души, които не са свързани с тях. Премиерът обясни още, че е открито огнището в кланицата – в сектора, където се реже месото.

„Системата не може да продължи по този начин“

Институтът „Роберт Кох“ съобщи днес, че индексът на репродукция на вируса (колко души заразява един човек) е 2.76 – рязко повишаване, след като в първите дни около разхлабването бе под 1. По думите му проблемът за момента е основно в локални огнища като това в Гютерсло. Според Вилер в страната има риск от втора вълна, но тя може да бъде предотвратена.

Случаят отново повдигна темата за условията в кланиците, след като германският кабинет започна реформа в законодателството. Пред обществената телевизия ARD министърът на труда Хубертус Хайл заяви, че е нужно да се проучат възможностите да се потърси отговорност от „Тьониес“ според гражданското законодателство. Хайл каза още, че очаква компанията да направи „всичко необходимо“ за да ограничи щетите. Сред вече споменатите от ръководството на кланицата мерки бе например възможността да платят всички тестове в окръг Гютерсло.

Говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт каза, че съществуващото законодателство ще бъде изменено така, че от догодина да бъдат гарантирани по-добри условия на труд. Отделните провинции на Германия и митническите служби вече са инструктирани да правят по-строги проверки, добави той от Берлин.

Земеделският министър Юлия Кльокнер каза относно огнището в предприятието на „Тьонис“, в което са наети много работници от източноевропейски страни като Румъния и България, че това не е изолиран случай. „Системата не може да продължи (да работи) по този начин“, заяви тя за днешния брой на вестник „Пасауер нойе пресе“. Норберт Валтер-Борянс, съпредседател на Германската социалдемократическа партия, която е партньор в управляващата коалиция в Германия, заяви, че месопреработвателният сектор е създал система, „при която работниците се третират като брънки от производствена верига. Всичко трябва да бъде възможно най-евтино“.