ГЕРБ поиска оставката на Кацаров

ГЕРБ поиска оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Причината – въвеждането на зелените сертификати на обществени места от утре.

На пресконференция в централата на ГЕРБ бившият председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че вече без всякакво съмнение в момента се намираме в абсолютен информационен, комуникационен, ваксинационен и управленски провал. Това правителство на архитекта Румен Радев трябвало да проумее, че вирусът не е шипченски или софийски и е необходимо да се управляват процесите, да се справим с кризата и да се носи отговорност, настоя Атанасова, цитирана от News.bg.

Според нея самодоволната усмивка на Стойчо Кацаров, когото тя определи като виден антиваксър, а МЗ вместо да управлява процеса – разиграва томболи за смартчасовници, картинки, юмрукът прави лицеви опори и катери върхове.

По думите ѝ около 20% ваксинацонно покритие е пълен саботаж и за това зелените сертификати са ненадежни.

Според Атанасова на 14 ноември хората ще вземат оставката на президента Румен Радев.

ГЕРБ настоя да се върнат зелените коридори, за да могат хората преимуществено да поставят ваксини. Според ексуправляващите въвеждането на зелените сертификати от утре е нарушение на свободната воля за избор, нарушение на конституционни права на проваления здравен министър Стойчо Кацаров

Бившият здравен министър Костадин Ангелов посочи, че с антигенни тестове никой не може да си извади зелен сертификат. Възможност за издаване на зелен сертификат става само с ПСР тест. Министър Кацаров излъга хората, че с антигенен тест могат да получават зелен сертификат, посочи бившият здравен министър.

„Румен Радев трябва или да избере да печели избори, или да печели животи“, настоя Костадин Ангелов.

Той определи въвеждането на зеления сертификат в България при ниво на ваксинация под 25% като дискриминационно отношение към хората. Когато се въвежда такъв локдаун по закон трябва да се осигури безплатно тестване на всички хора, които искат да получат зеления сертификат с ПСР тест, а не с антигенен, подчерта Ангелов.

По думите му безплатните ваксини са осигурени от правителството на ГЕРБ.

Костадин Ангелов запита дали медиите си спомнят клетвата на Стойчо Кацаров, който тогава бил под карантинира. Румен Радев отишъл на един европейски форум, когато бил контактен на ковид болен и се направил, че не знае, като се наложила българската делегация да бъде затворена в хотел и да бъде върната, напомни Костадин Ангелов.

По-рано днес Изпълнителното бюро на БСП също поиска оставката на Кацаров.