ГЕРБ обвини президента, че е поругал паметта на Левски

Снимка: БГНЕС

Ден след като президентът Румен Радев поведе шествието в памет на Васил Левски в София, ГЕРБ обяви, че държавният глава е поругал паметта на Апостола на свободата и поиска извинение. В декларация на управляващата партия, прочетена днес в парламента, се казва, че Румен Радев е нарушил традицията паметта на Левски да бъде почетена със смирение, като се е включил в шествието заедно с организирана агитка от средите на БСП. Според Тома Биков от ГЕРБ на шествието е имало полукриминални и организирани намеци за поругаване на паметта на Апостола, което е неприемливо.

„Президентът не е в състояние да предложи нищо друго освен пошлост. Настояваме той да се извини за безпрецедентния гаф, че въвлече президентската институция в това и я приравни до нивото на маргинална партийна организация. Румен Радев премина границата, от която няма връщане назад – вместо да е президент на всички, той беше тартор на партийна агитка“, обяви Тома Биков. Според него никой няма право да приватизира българската национална памет, а България не е учебна площадка за политически аматьори.

В сряда президентът поведе шествието от „Дондуков“ 2 към паметника на Васил Левски, а до него бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата. Имаше скандирания в подкрепа за президента.

Според БСП реакцията на ГЕРБ е неадекватна, тъй като държавният глава има право да води шествието и да разговаря с хората. Социалистите се възмутиха, че управляващите наричат гражданите маргинали, и казаха, че БСП няма вина, че хората освиркват ГЕРБ.