ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се обединиха срещу машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

Мнозинството отхвърли създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно машинното гласуване в изборите на 14 ноември. Предложението беше на „Възраждане“, но срещна подкрепата и на ГЕРБ и ДПС, предаде Dir.bg.

Най-яростно по време на близо тричасовите дебати се противопоставиха депутатите от „Демократична България“.

„Вие сте аналогови хора, искате да върнем хартията и да спечелите повече гласове“, обяви по адрес на бившите управляващи Иво Мирчев от ДБ. После подчерта, че „това не е обида“. Той обърна внимание, че ако беше вярно обвинението на ГЕРБ, че „трима-четирима от ДБ контролират вота на машините“, то резултатът за тях сега нямаше да е такъв, предвид малката численост на групата им.

Ай ти специалистът от ДБ посочи, че без изходния код на машините няма как да се направи проверка и напомни, че формацията му е искала такава още по времето на управлението на ГЕРБ, но това е било отхвърлено.

„Аналагови хора ли сме – да, аналогови хора сме! Да, в тази държава има и аналогови хора, те са български граждани и имат точно толкова права, колкото и дигиталните. Да наричате аналогови или цифрови хора избирателите, изобщо не е демократично, ние защитаваме всички български граждани. А вие защитавайте цифровите хора“, репликира Тома Биков от ГЕРБ.

Той обвини сегашното мнозинство, че с поправките в Изборния кодекс в предишния парламент е лишило от правото им да гласуват много българи, които са се притеснили да отидат до машините.

„Има някаква синергия между вас и „Възраждане“ по темата, като гледам“, забеляза Атанас Атанасов от ДБ. С констатацията му се съгласи и Настимир Ананиев от ПП.

„Ще подкрепим колегите от „Възраждане“, защото смятаме, че всичко, свързано с машинния вот, трябва да бъде изяснено от временна парламентарна комисия“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Добре, разбрахме, че ГЕРБ не признават изборите във Венецуела“, репликира Антоанета Цонева от ДБ. „ЦИК няма достатъчно капацитет, специалисти и възможности, да организира изборен процес с машини, но не чувам някой да освобождава ЦИК от политическия квотен принцип“, репликира Антоанета Цонева. Тя обвини, че ГЕРБ използва членовете си в ЦИК, за да води „кръстоносен поход“, като отново припомни, че те искали да спрат листата им Стара Загора.

„Целият този хаос с машините, целият този достъп на всички хора до изборния процес, той трябва освен да е прозрачен, да е и достъпен. Видяхме, че не е достъпен за всички. Тук цензът няма никакво отношение. Тези граждани имат еднакви изборни права и това е част от фундамента на демокрацията, а една част от гражданите нямаха тази възможност при този начин на гласуване“, заяви Йордан Цонев, като подчерта, че ДПС подкрепя създаването на такава комисия.

„Няма нужда от такава комисия, протоколите са онлайн в ЦИК“, обясни в отрицателен вот Стоил Стоилов от ПП. По думите му всеки, който иска, може да влезе в сайта и да прочете, а и ЦИК ще излезе с доклад, който депутатите ще могат да разгледат в правната комисия. Другият аргумент на партията му да го отхвърли бил, че „хвърля се сянка върху машините – ние смятаме, че беше успешно машинното гласуване“. „Броят на невалидните бюлетини беше нищожен“, заключи още депутатът от ПП.

„Такава комисия няма да даде добавена стойност, има правна комисия“, беше доводът и на Крум Зарков от БСП неговата група да не подкрепи създаването й. Той подчерта, че машинният вот е свел драстично броя на недействителните бюлетини.