Георги Зафиров: За кого да гласуваме?

За кого да гласуваме – това е въпросът, който си задават хората в последния месец. Всеки втори човек на улицата е объркан и не е взел решение за кого да даде своя глас. Народните избраници се надпреварват кой да пусне по- добра снимка във Фейсбук, че да подмами избирателя с фейс.
Малко са тези, които са си направили труда да напишат програма за областта, в която ги издигат. Повечето се крият зад националната програма на партията си, ако въобще има такава. Едните се кълнат във вярност на САЩ, другите в европейски ценности, трети парадират с любов към Русия. Промяната и Рашков пък още работят с анти-Герб кампания, въпреки че тези похвати се изтъркаха. ДПС минава между капките, БСП се правят на русофили и кандитите на партията демонстрират неистова любов към Русия във Фейсбук.
Газовите протести вече изчезнаха, а софиянци и топлофикация изядоха милиард от нашите пари и ще гласуват демократично.
Някой бивши военни пък правят толкова вяла кампания, че само ниската избирателна активност може да ги спаси, за да прекрачат прага от 4%, въпреки добрите кандидати в листите.
Слави Трифонов изчезна, но номера с умрялата лисица минава засега, навярно има кой да му влее гласове.
Патриотичните партии се молят да минат процента, че да вземат субсидия и да имат пари за харчалък, че от гъби трудно се живее.
Менте или оригинал, Възраждане стана монополист в сектора и прибира вота на патриотите . Коцето засега не показва слабост. Дори и прякора „Копейкин“ работи за него. Русофилите се насочват в тази посока за втори октомври.
Та на въпроса за коя партия да гласуваме е все по-трудно да се отговори.
Но най-важното е да гласуваме.
Спомням си, че през 90-те години гласувахме 6 000 000 души. Преди 14 години гласувахме 3 500 000 души, а днес на тези избори ще гласуваме не повече от 2 800 000 души. Това няма и 50% от българското население. Тоест всяка власт, избрана с толкова малка част от гласовете на населението на практика е нелегитимна. Тя представлява една малка част от българите. Но въпреки всичко гласувайте!
Изборът е в основата на свободата. Когато мечтаем за свобода, изборът е единственият изход!
Правото на избор е и право да се стремим и борим и начин да променим системата с нашия глас!
Георги Зафиров
25.09.2022
гр.Ямбол