Георги Зафиров: Рекордният преходен остатък е симптом на зле планирани дейности

Известният ямболски общественик и бизнесмен Георги Зафиров, реагира остро на изявлението на кмета Валентин Ревански, по повод рекордния преходен остатък, с който община Ямбол влиза в 2021г.
Ето какво заяви Зафиров във фейсбук групата „Истината за Ямбол“ и на редакционната поща на www.sliven-news.com:
Г-н Кмете, не винаги големия и по Ваши думи „рекорден“ преходен остатък е оценка за добре свършената работа!
Анализи в това направление могат да се правят едва когато се разглежда изпълнението на бюджета, когато се проследи изпълнението на отделните показатели и се направят изводи от къде точно произтичат тези остатъци и на какво се дължат… Дали става въпрос за намаляване на разходите в резултат на предприети действия за целесъобразност, дали за ограничения, които са довели до други негативи, дали за остатъци от несвършена работа…
В резюмето си споменавате за сума от 7 340 560 лв., с която са подкрепени местните дейности от правителството и че тази сума е в преходния остатък.
Ако тя е била с някакво целево предназначение или за борба с Ковид кризата, то защо тези средства са останали?
Достатъчни ли са били мероприятията в тази насока и с какво са били финансирани?
Преходният остатък към 31.12.2020 г. е 16 762 030 лв., което е с 11 047 155 лв. повече от преходния остатък към 31.12.2019 г.- 5 714 875 лв. Защо не се отчита изпълнението на капиталовата програма и плана за основните ремонти? Изпълнението на колко обекта е отпаднало и на каква стойност? Какви планирани мероприятия не са осъществени? За да се приеме факта, че големият преходен остатък е в резултат на добро управление на финансите на общината, то нека се цитират източниците на икономия!
Какво се случи? Намалиха се работните заплати на служителите ли? Съкратиха се хора ли? Един такъв голям преходен остатък за град като Ямбол по-скоро е показател за неизвършени дейности… Сякаш общината се превръща в банка за спестяване на данъците на жителите на гр.Ямбол, които вместо това, очакват да им се подобри жизнената и социална среда, да получат повече придобивки и блага. Икономиите са хубаво нещо, но не и когато са от чужди средства и за чужда сметка…
Многоуважаеми г-н Кмете,
в жестока грешка сте, защото големия преходен остатък е признак на липса на управленски опит и неизпълнение на програмата, с която дойдохте на власт !!! Вие смятате, че оценката в цифри е най-точна за вашата работа, но ние, гражданите на Ямбол смятаме, че оценката ни и подобряване на жизнената среда в града е най-важната!
Община Ямбол е планирала бюджета си неправилно и това е видно от мъгливите Ви месечни отчети!!!
Не плащаме данъци, за да ни диплите парите в банкова сметка, а за да подобрявате жизнената средата на всички граждани !
Минете по ул.Търговска от ул.Преслав до Стара автогара, например и ще разберете, че спестяванията са за сметка на гражданите, търговските обекти и търговията! А там се плащат данъци за Първа зона.
Бюджетът на община Ямбол не е семейна фирма, която давате за пример, нито частна такава, нито е друга организация. Бюджетът е съвкупност от приходи и разходи и преходният остатък само показва, че нещо в тази община не е наред. Това е симптом за зле планирани дейности и „заболяване“ с диагноза некомпетентност. За пример община като Бургас, която управлява добре финансите си и капиталовата си програма има по-малък преходен остатък… Защо ???
Защото работят правилно и то е видно за всички !!!