Георги Радев: Сушата е причина за по-ниските добиви на пшеница в Сливенско

Сушата е причина за по-ниските добиви на пшеница в Сливенско, очаква се по-лошо качество и при други земеделски култури. Това каза в интервю за БТА Георги Радев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Сливен „Хаджи Димитър“, който обработва близо 12 000 декара в землищата на сливенските села Жельо войвода и Камен. 

Жътвата на пшеницата в Сливенско почти е приключила, като в определени стопанства все още има непожънати площи. Около 400 кг/дка са средните добиви, в различните блокове варират от 150 кг/дка до 500 кг/дка. Причина за ниските добиви са неблагоприятните метеорологични условия. Когато зърното е започнало да се налива, в областта не е паднал дъжд със стопанско значение, съобщи председателят на сдружението.

Качеството на произведената от мен пшеница е добро, увери Радев, пшеницата е хлебна – пробите показват, че има необходимите протеини, глутен и прочие.

Производителят няма намерение да продава пшеницата си и ще я съхранява в складове, докато пазарът не се успокои.

„Хората не продават, защото реалната цена е около 70 ст.“, каза Радев. Торовете са четири пъти по-скъпи, нафтата е около два и половина пъти по-скъпа, два пъти са скочили резервните части. „Работниците ни не могат да останат на същите заплати като миналата година. По-високи са цените и на електричеството и водата. Не може да продадеш пшеница на 50 ст., при условие, че ти е излязла 65 ст. Затова трябва да се продаде на 70 ст., ако искаш да имаш оборотни пари, за да продължиш да работиш“, заявява той.

На по-добри добиви от ечемик се радват през тази година стопаните – около 550 кг/дка. Изкупните му цени са започнали от 66-67 и е стигнал до 63 ст. на кг.

Рапицата обаче масово е под всякаква критика, смята Радев.  Няма стопани от Сливенско, които, по думите му, да са пожънали повече от 120-150 кг/дка. Имало е и изцяло пропаднали площи. „Рапицата е много скъпа, може да се каже бутикова култура“, коментира той.

„Пръскачките изобщо не трябва да излизат от нивите, има забрани, свързани с пчеларството, изисквания. Вероятно тази култура ще бъде забравена в нашето селско стопанство“, казва Радев. Той самият сериозно обмисля да не засява повече площи с рапица. Подобна е нагласата и на другите производители, които влагат много пари за семена, препарати, торове.

Проблеми има и с царевицата, където е нужно много сериозно поливане, посочи още Радев. По думите му, съществуват проблеми с инфраструктурата за напояване, водата не достига. Стопаните се надяват на дъжд. Според него, ако времето се задържи още десетина – петнайсет дни толкова горещо, слънчогледовата реколта ще се провали. Има много засяти площи със слънчоглед тази година, но не знам колко ще оцелеят, смята той.

Земеделските производители в Сливенско ще се присъединят към протестните действия на колегите си от националната асоциация, каза Георги Радев в отговор на въпрос дали обмислят протести заради вноса на украинско зърно. „Не може да се залее пазарът със стока, за която няма никакви данни“, коментира той.

Снимка: agri.bg