Георги Гвоздейков е част от силния отбор на „Продължаваме промяната“ за Сливен

Георги Гвоздейков е част от силния отбор на „Продължаваме промяната“ за Сливен, втори в листата на кандидатите за народни представители за региона.

Той е с интересна професия – авиационен инженер и успешно реализиран инспектор летателна годност на граждански въздухоплавателни средства.

  1. Г-н Гвоздейков, защо решихте да влезете в политиката?

Едва ли човек мечтае да се занимава с политика, когато пред него е открит ясен хоризонт за професионално израстване и то в такава еволюционна сфера, като авиацията. В крайна сметка обаче, за да постигнеш определени цели или каузи, полезни за градивното развитие на България, е необходимият ефективен инструмент, с който това да се случи. Политиката е точно това.

В лицето на Кирил Петков и Асен Василев, на Татяна Султанова, водач на листата в Сливен и екипа от листата, намерих съмишленици за посоката, в която да развиваме региона, след като споделих идеите си с тях.

  1. Как виждате развитието на Сливен и региона? Вие с какво ще допринесете за него?

Моят роден град е Твърдица, с което изключително много се гордея и се връщам при всяка възможност, защото там са близките ми. Работата ми е свързана с много пътувания по света. Видял съм добрите примери и имам ясна визия как могат да бъдат приложени в родно ми място и регионът да се превърне в приятна и популярна дестинация, както и привлекателно място за живот и развитие на младите хора.

Когато човек говори за идеи или визия за развитие на региона, е добре да стъпи на нещо реализирано от самия него, поне да изглежда сериозно и да привлече високо обществено доверие.

В годините когато автомобилният спорт беше част от животът ми, аз бях основният идеолог и двигател за изграждане на изключително успешния проект – рали „Твърдица – Елена“. Вече 16 години в моя роден град се провежда без прекъсване този форум на автомобилния спорт с емблемата рали „Твърдица – Елена“, който промени изцяло облика на региона. Основната цел и идея на проекта тогава, беше точно тази – популяризиране и развитие на гр. Твърдица и региона, като спортно-туристическа дестинация, използвайки природните ресурси и потенциал с които разполага.

С това поставих началото и показах как една идея и реализирането й, могат да променят визията на региона. Създадох условия за развитие на бизнес в различни сфери и най-вече в туризма. Горд съм от факта, че вече град Твърдица се свързва именно с това рали, което е част от националния шампионат всяка поредна година. През цялото това време региона е бил популярна и атрактивна дестинация и продължава да привлича гости и туристи от цяла България и дори от Европа.

Имам реализирана още една иновативна за региона идея, свързана с професията ми на авиационен инженер и страстта ми към авиацията. От няколко години в Твърдица разработваме интересен проект, който е свързан с техническото обслужване на безмоторни самолети, които са изградени от композитна структура. Базата, която е позиционирана в гр. Твърдица вече притежава европейски сертификат и е лицензирана да извършва техническо обслужване на този вид самолети, съгласно изискванията и регулациите. Клиентите които ползват услугите са основно собственици на самолети от Германия, Франция, Холандия, Белгия и др.

Ето защо аз имам ясна визия и категорично стоя зад това, че Сливен и региона притежават ресурса и потенциала, да бъдат силна икономическа зона на стратегическата картата на България, с развита промишленост, модерно земеделие и различни видове туризъм.  Много е важно да не забравяме, а отново да стъпим на това, че гр. Сливен беше един от водещите промишлени центрове в България, чиято индустрия е захранвала с продукция, освен Европа и голяма част от света.

  1. Кой е първият ви приоритет, с който ще се заемете, ако станете депутат?

Години наред ние сме свидетели на безстопанственост, безотговорност, безидейност, липса на ясна визия и стратегия за развитието на едно стратегическо съоръжение – летище „Бършен“, което може да осигури заетост и да създаде сериозен отрасъл в лицето на авиационна индустрия в гр. Сливен.

Моята основна цел, кауза и силно се надявам принос за развитието гр. Сливен и региона, е възстановяването и използването на съществуващата инфраструктура на летище „Бършен“, което е много подходящо за изграждане на модерен център за техническо обслужване на пътнически и карго самолети. Запознал съм от много време и президента Радев, който като професионален пилот разбра концепцията, припозна я като своя кауза и  ми и каза, че ще работим заедно по реализацията.

За скептиците мога да кажа, че това изобщо не е химера, а абсолютна реалност и веднага казвам защо:

  1. Летище „Бършен“ освен, че е било военно летище, в близкото минало е използвано за транспортен карго терминал, където са кацали и излитали самолети от типа Ан-12, Ан-24 и Ан-26
  2. Аероклубът в гр. Сливен е бил титуляр в развитието на авиацията в България, който е реализирал редица пилоти и техници във военната, гражданската и селскостопанската авиация.
  3. Летище „Бършен“ е със стратегическо географско местоположение, както в България, така и връзката Европа-Азия.

Разрастването на авиацията в глобален мащаб, както и еволюцията, и иновациите при създаването на безпилотни летателни системи, все повече отварят възможности за инвестиции в сферата на техническото обслужване и поддържането на тези въздухоплавателни средства.

Освен всичко това, от изключително значение е, че гр. Сливен разполага с филиал на „Технически Университет“ София, който може да бъде адаптирам за създаването на необходимите инженерни кадри и технически състав, като се вземе предвид, че програмите за обучение в тази специалност се поддържат в София и имплементирането им в Сливенския филиал, ще бъде лесно и приложимо.

Това ще създаде стотици работни места за квалифицирани млади кадри, които искат да се развиват в една изключително интересна, иновативна и добре платена професия.

На следващ етап от развитието на този проект, можем да насочим усилията и в идеята за използване на летище „Бършен“ като карго терминал и транспортен хъб, предвид стратегическа връзка Азия-Европа.

Силно се надявам, тези работещи идеи, да получат широка обществена подкрепа, както и да бъдат не само основен, а жизнено важен приоритет в следващите две години в плана за икономическо развитие на област Сливен.

Като заговорим за стратегии на развитие, няма как да не отбележа, че Твърдица и региона разполагат с много сериозен потенциал за развитие на планински туризъм, предвид природните дадености в източния дял на Стара планина. Много удобно използваме балкана основно, като ресурс за добиване на дървесина, но нека не забравяме, че връх Чумерна с н. в. 1536 м. е най-високият в тази част и не много отдавна там съществуваше инфраструктура и условия за ски туризъм. Днес това вече не съществува! Защо?

Една от основните ми задачи ще бъде свързана точно с това, да бъдат създадени условия за инвестиции в отрасъла туризъм в този регион, а защо не в близко бъдеще на връх Чумерна да има модерно съоръжение за ски туризъм и спорт.