Гей-парад на Черешова задушница в София?

Гей-парадът „София Прайд 2024“ ще се проведе на 22 юни, събота, за 17-та поредна година. Локацията все още не е известна, но тя ще бъде обявена на по-късен етап, съобщават организаторите на официалния сайт https://sofiapride.org. Фокусът на тазгодишното издание е ролята на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните (ЛГБТИ) в България за развитието на модерното българско общество.

Общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“ призоваха кмета на София Васил Терзиев да не позволява провеждането на шествието „София прайд“ навръх Черешова задушница. „Подобен род събития на територията на града ни трябва да бъдат съобразени преди всичко с българските християнски традиции и обичаи, пише в официална позиция на групата на социалистите в СОС. „Черешова задушница е ден в християнския календар, в който почитаме паметта на всички починали наши близки. Това е ден за смирение, а не за подобен вид тържества, какъвто е „София прайд“. Призоваваме кмета Васил Терзиев да се съобрази с християнския канон и да не допусне този пир върху паметта на починалите“.

Шествието, придружено с много музика и концерт, на Лесбийки, Гейове, Бисексуални, Трансполови и Интерсексуални (ЛГБТИ), наречено „София Прайд“ се организира от фондация GLAS, фондация Bilitis, сдружение ЛГБТИ Действие и Българския хелзинкски комитет.

Събитието през 2023 беше подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Absolut, Accenture, Delinian, Draft Kings, EY, Fashion Days, HP Enterpise, Ingram Micro, Mastercard, Progress, Paysafe, Sutherland, Walltopia и WorkNomads LAB Hotel.