Гърция се превъоръжава с френска техника и увеличава армията с 15 хил. заради кризата с Турция

Гърция обяви мащабна сделка за модернизиране на армията си в момент на напрежение с Турция, отбелязват гръцки и международни медии.

Освен това числеността на армията ще се увеличи с още 15 хил. души в следващите 5 години. Обсъжда се и вариант за връщане на задължителната казарма след навършване на 18 години, но още не е взето такова решение.

„Катимерини“ отбелязва, че решенията на правителството са отговор на „турската агресия“ в Средиземноморието и че според премиера Кириакос Мицотакис Атина „няма да промени целите“, а само „приоритетите си“ в момент, когато провокациите на Анкара се увеличават, напротив, ще работи за мир в региона.

Оръжейната сделка, обявена от премиера Кириакос Мицотакис в реч за състоянието на икономиката, включва придобиването на 18 изтребителя „Рафал“, четири фрегати, четири хеликоптера за военноморските сили и ремонт на още четири фрегати. Армията ще получи и нови противотанкови оръжия и ракети с насочване.

Проучванията за изкопаеми горива в Източното Средиземноморие обтегнаха отношенията между Гърция и Турция и втвърдиха позициите на блоковете, очертали се в региона – срещу Турция и признатото от ООН либийско правителство (които се опитват да привлекат Малта на своя страна) работят Гърция, Кипър, Франция и Египет, с частична подкрепа на други средиземноморски държави в ЕС. В гръцки учения през август се включи и друг съперник на Турция – Обединените арабски емирства.

Именно срещу Париж обаче е най-силно насочен гневът на Анкара в последните дни заради подкрепата за Атина в региона.

„Мирна държава сме, готови сме да сътрудничим“

Новите 18 самолета „Рафал“ трябва да заменят „Мираж 2000“, които в момента са на въоръжение при гръцките военновъздушни сили. „Франс прес“ отбелязва, че това са най-големите въоръжени разходи на Гърция за последните 20 години.

„Дойде време да подкрепим въоръжените сили… тези инициативи са сериозна програма, която ще стане национален щит“, каза Мицотакис в речта си. „Мирна държава сме, готови сме да сътрудничим с всички… дори с Турция.“ Решение на споровете за морските граници в Егейско море може да се търси с международен арбитраж, каза още премиерът месец след като предупреди за риск от „инцидент“ между въоръжените сили на двете страни в Източното Средиземноморие.

Франция приветства покупката на изтребителите „Рафал“ – първата подобна, която прави европейска държава. Изявление на френските въоръжени сили гласи, че този избор „укрепва връзката между гръцките и френските въоръжени сили и ще им позволи да задълбочат оперативното и стратегическото си сътрудничество“.