Гърция се чуди какво да прави с фалшивите сертификати от България

Снимка: БГНЕС

Измамите с български сертификати станаха водеща тема в гръцки медии след репортаж на обществената телевизия ЕРТ.

В репортажа, където има и интервю с посредник и потвърждение за достъпността за сертификата за 300 евро, се говори и за съмненията, че лични лекари издават сертификати, без да поставят ваксина, предаде „Дневник“.

Цитираният от телевизията посредник говори за плащане на 300 евро и кратко посещение в София, срещу които „всеки“ може да се снабди със сертификат, без да се ваксинира, и то само за 15 минути. Мъжът говори пред камерата на ЕРТ за „трафик от България“ на сертификати, който убеждава гръцки граждани да си вземат на място. „Аз зная за над 100 сертификата за три месеца. Каналът е български, просто има тук хора… Мисля, че са хиляди издадените сертификати.“

В Гърция има и по-евтини сертификати

В резултат внимателно се наблюдават гърците с постоянен адрес в страната, представящи сертификати както от България, така и от Румъния. Схемата според ЕРТ вече не работи само с хора, които пътуват от Северна Гърция, а посредникът обяснява, че те могат да се открият и в цяла Европа.

Фалшивите сертификати са сериозен проблем в Гърция и употребата им там далеч не е „български“ патент, ако се има предвид репортаж на гръцкия „Прото тема“ (във вестника също е описана историята от ЕРТ). В някои случаи плащанията се правят онлайн и дори с биткойн. Мнозина опитват да заобиколят правилата въпреки нарастващия брой случаи.

Според този материал има и доста по-евтини оферти от българските – 165 евро за сертификат, 65 за тест. Вестникът нарича ситуацията „епидемия“. В „Катимерини“ наричат българската схема „фабрика за фалшиви сертификати“, заливаща Северна Гърция.

Не може да се направи много

ЕРТ цитира и евродепутата Петър Витанов, според когото изкривяването на статистиката (много по-голям дял от „ваксинираните“ в България се заразяват спрямо други членки на ЕС) не само подрива доверието в българските доктори и здравната система, но и може да доведе до непризнаване на българските сертификати в Европа.

Последното условие обаче е трудно изпълнимо при съществуващите европейски правила. Причината е, че фалшивите сертификати не се различават от истинските – генерирани са от едни и същи системи с едни и същи данни.

Съгласно европейския регламент, уреждащ използването на сертификата в ЕС, държавите са задължени да приемат издадените в останалите страни документи, ако те отговарят на изискванията за съдържание. Проверката за автентичността на документите и разследването на сигналите за измами са отговорност на властите в държавата, издала сертификата. ЕВРОПОЛ образува работна група за разследвания на фалшиви covid сертификати, които засягат няколко държави.

„Истината е, че е оставено на съвестта и на отговорността на хората, които въвеждат данните на ваксинираните лица. Така че е много вероятно лекари, които и преди това са били склонни да издават неверни имунизационни листове, например за разрешения за детски градини, да го правят и сега“, казва пред „Дневник“ експертът по киберсигурност Спас Иванов. И той изтъква, че единственият начин да се установят измеренията на проблема е да се наблюдават процентите на заболели ваксинирани в различните държави (но ако голяма част от населението е имунизирано и делът е съпоставим с други страни).

Въпросът какво да се прави обаче е сериозно обсъждан и в гръцки медии, както обяснява кореспондентът на „Нова“ в Атина. Вероятността Гърция едностранно да анулира българските сертификати вече се коментира в медиите, а всеки сигнал се разглежда от властите според телевизията. Говори се и за показания на лекари, получени от заболели с такива сертификати.

Пред ЕРТ експерти говорят за възможността да се използват оставени „електронни следи“ и да се изправят пред правосъдието в Гърция хора, получили фалшиви сертификати в България.

„Защо да се пътува до България, ако човек може да получи ваксината в Гърция?“
Евангелос Кацикис, адвокат, Гръцка медицинска асоциация

От септември Гърция увеличи наказанията за доказани измами при COVID тестове и сертификати – солидни глоби и затвор. За всеки неоснователно издаден (без ваксина или действително изследване) сертификат за ваксиниране или резултат от тест глобата е 5000 евро. Промяната се наложи, след като работник в държавен ваксинационен център бе отстранен, защото помагал на десетки граждани да получат фалшиви документи. Издаващите ги здравни центрове може да бъдат наказани още по-тежко – 50 хил. евро. Притежателите на такива сертификати могат и да бъдат лишени от свобода за година.