Гърция осъди на 27 години българин, който дори не е стъпвал там

85-годишен българин е осъден на глоба от 53 000 евро и 27 години затвор в Гърция, без да е стъпвал в южната ни съседка, съобщи Нова телевизия.

Човекът бил обвинен, че превозвал мигранти с камион, който си купил в Швеция. Според него и близките му цялата мистерия се крие в нещо много просто – открадната лична карта.

„На пазара в Бяла Слатина ми откраднаха документите. Веднага отидох в полицията. Блокирах си дебитната карта. Направих си снимка за нови документи. След месец и половина ме извика прокурор и ми каза, че имам регистриран камион на мое име и съм прекарвал мигранти“, обяснява осъденият мъж.

„Получихме първата призовка през 2016 г. Подадохме писма до всички институции в страната. Казаха ни да си наемем адвокат“, заяви внучката на потърпевшия.

Дъщерята на възрастният мъж пояснява, че са се свързали с врачанската прокуратура.

Казусът коментира и омбудсманът Диана Ковачева, която заяви, че това е системен проблем, който се нуждае от системни мерки.

Тя се надява през април мъжът да бъде оправдан. „Върви се с бързи крачки към осъждането на един абсолютно невинен човек и една фрапантна съдебна грешка. Българският съд няма да допусне екстрадирането на този човек. Имайте предвид обаче, че тази глоба – от 53 000 евро, няма да изчезне. Необходимо е да се създаде експертна група, за да бъдат анализирани подобни случаи, допълни омбудсманът.