Галина Дурмушлийска представи книгата си „За песните на моята душа“ пред котленска публика

В залата на Общинска библиотека „Петър Матеев“ – Котел бе представянето на  книгата на народната певица Галина Дурмушлийска „За песните на моята душа“. Събитието беше оцветено емоционално с песни, на които публиката имаше възможност да се полюбува на живо. Авторката, предложи на своите гости избрани текстове на любими песни, включени в книжното издание, някои от които изпълни в дует със старозагорската ученичка Божидара Николова, чиято наставница е изпълнителката.

„Изпяла съм много песни, които съм научила или са ми дали, но не съм пяла нищо без то да мине през душата ми“, сподели авторката.

Наред с мислите и спомените, споделени в записките на Дурмушлийска, публиката имаше възможност да разговаря с певицата, която е уважаван ерудит сред българските фолклорни изпълнители.

Сред гостите в библиотеката бяха ученици от котленските училища и почитатели на българската фолклорна музика.

Галина Дурмушлийска е българска народна певица от Добруджанската фолклорна област. Известна е още като „славеят на Добруджа“ и „гласът на Добруджа“. Има дългогодишна музикална кариера, която развива не само на националната, но и на международната сцена. Създател на няколко музикални групи от холандци, изпълняващи български фолклор.

„За песните на моята душа“ е първата книга на авторката. Тя е автобиографична и съдържа истории от ранното ѝ детство до днес, включително и от периода ѝ в Холандия, където създава хор „Чубрица“. В книгата на Дурмушлийска са включени още песни от родното ѝ село Ведрина, от Южна и Северна Добруджа. Спомени за 4 певици, които са оказали силно влияние върху нея, както и разкази на колеги и приятели, много снимки, включително и обложките на всички издадени касети и албуми.