Фирмите с обороти до 100 000 лв. могат да кажат „сбогом“ на ДДС

Дълго чакано решение за малкия бизнес най-сетне е факт.  Фирмите, чиито обороти са под 100 00 лева годишно, сами ще преценяват искат ли да се регистрират по ДДС или не, решиха депутатите, като гласуваха на второ четене промените в Закона за ДДС.

В момента летвата е два пъти по-ниска – данъчната регистрация е задължителна за всички бизнеси, чиито приходи прехвърлят 50 000 в рамките на 12 месеца. Това означава, че дори съвсем дребни фирми трябва да водят сложното ДДС счетоводство, което за тях е значителна трудност и тежест. Ето защо от години се лансира предложението летвата да бъде вдигната. Това най-сетне ще се случи, но новият праг от 100 000 ще влезе в сила от 1 януари догодина.   Парламентът гласува и втора стъпка – от 1 януари 2024 г. ДДС регистрацията ще е задължителна за предприятията с годишни обороти над 166 000 лева.

Тези промени ще зарадват голям брой малки и средни предприятия, които ще се се отърват от ДДС бюрокрацията и ще станат по-конкурентоспособни, се посочва в мотивите към  проектозакона, внесен от група депутати от „Демократична България“. Очаква се този реверанс към дребния бизнес да струва на бюджета между 85 и 130 млн. лева по-малко приходи от ДДС. Прогнозната сума е в широки граници, защото не е ясно колко фирми ще изберат да не се занимават с начисляване, внасяне, изравняване на ДДС, ползване на данъчен кредит и данъчни ревизии.