Фестивалните събития от програмата на „Кукерландия“ продължават

Във фоайето на Народно читалище „Съгласие – 1862“ се състоя церемония по награждаването на отличените участници в конкурса „Моята Кукерландия – нарисувай ми кукер“, организиран от читалището като част от Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Тази година конкурсът се проведе със съдействието на Община Ямбол, Община Тунджа и ОЦИИД – с. Кабиле.

За участие в двете възрастови групи пристигнаха над 300 рисунки на ученици от 1 до 8 клас от цялата страна.

Имената на победителите обяви Мариана Капралова, председател на журито от специалисти от Художествена галерия „Жорж Папазов”. Наградите в първа възрастова група връчи Станчо Ставрев, заместник –кмет на община „Тунджа”, а във втора победителите получиха отличията си от Енчо Керязов, заместник – кмет на община Ямбол.

В Културно-информационен център „Безистен“ се проведоха две събития от програмата на „Кукерландия“, вдъхновени от маскарада.

Проф. д-р Николай Никова представи новата сребърна възпоменателна монета „Кукери“, която е първа от серията „Български традиции и обичаи“, емисия на БНБ. Монетата е вдъхновена от снимка на ямболския фотограф Стефан Каменов на кукерската група от бургаския квартал „Долно Езерово“, заснета по време на Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“ в село Чарган миналата година.

След представянето на сребърната монета „Кукери“ любителите на класическата музика се насладиха на концерта „Маска и музика“ в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. Оперните прими Ангелина Манчева и Роберта Мателли поднесоха на публиката програма от подбрани произведения, вдъхновени от маскарада.