Фестивалът на хвърчилата ще покаже въздушни чудеса на шест места край морето

Десетото издание на Фестивала на хвърчилата ще има събития на шест места по Българското Черноморие. Това съобщи организаторът му Юри Георгиев от „Въздушни чудеса“ – Варна. Празникът тази година „си спомня“ за началото през 2011 г. в Шабла, когато бе под егидата на Българското дружество за защита на птиците, и е посветен на крилатите повелители на въздуха. Мотото е „По пътя на птиците“, напомняйки за древния прелетен път Виа Понтика.

Походът на фестивала ще премине по Черноморието на България от юг на север.

Стартът ще бъде даден на 20 и 21 август на плажа при устието на река Велека, а на следващия ден хвърчилата ще летят над Варвара (местност „Кривото дърво“).

Двудневна ще бъде фиестата и в Приморско – 24-25 август, както и на плаж Аспарухово във Варна – 27-28 август. От тази година към феста се присъединява и ваканционно селище Албена. Демонстрациите там ще бъдат на 31 август и 1 септември на централния плаж. Финалът е в Шабла – местността „Малкото море“, южно от Фара, на 3 и 4 септември. Във всички дни събитието ще продължи между 10:00 и 17:00 часа.

Фестивалът на хвърчилата се провежда край морето, защото само там има постоянен вятър, на който може да се разчита, поясни Юри Георгиев. Той е поканил въздушни артисти от шест страни – Турция, Естония, Англия, Австрия, РЮА и Индия. Кинотворецът Андрей Кулев, който е голям почитател на хвърчилата, ще заснеме филм за десетото издание на фестивала, съобщи още организаторът. Той разказа, че най-ценени от публиката са огромните хвърчила по 20-30 метра, които са авторска изработка. Самият той шие своите, старае се да кани именно такива въздушни артисти, които влагат творчество, а не купуват атракциите, които представят.

През годините Фестивалът на хвърчилата е събирал десетки хиляди почитатели на своите събития, сподели още Георгиев. Във Варна публиката достига до пет хиляди души, а в курортите и по-малките селища по две-три хиляди човека посещават красивите фиести. За организацията на фестивала „Въздушни чудеса“ получава от Община Варна подкрепа на стойност 5 000 лева.

БТА-Бургас