Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна очаква рекорден брой посетители

22 хиляди души се очаква да присъстват във Фестивала на фолклорната носия, които ще се проведе в края на седмицата край Жеравна. Те ще са част от тридневен скок назад във времето който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света на нашите предци, съобщи Христо Димитров, ръководител на ансамбъл „Българе“ и инициатор и организатор на фестивала:

„Очакваме рекорден брой посетители, защото след ковид вълната на хората сега са им се „отворили душичките“, освен това сме подготвили много атрактивна програма. От това издание на фестивала ще стартира и кампанията ни „Мисия родина“, с която искаме да променим мисленето на много хора, за да стане България най – прекрасната държава в света!“

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са в национални и четнически носии, както и в старинни военни униформи. Жените са в народни носии. Не се допускат предмети от съвремеността като фотоапарати, мобилни телефони, чанти и т.н. Допускат се вещи от началото на ХХ век.

„Готови сме да посрещнем всички гости, създали сме необходимата организация те да се чувстват комфортно. Ще се влиза от три страни, за да няма опашки. Ще осигурим всичко, което е необходимо. И най – важното нещо, подготвили сме една уникална и интересна програма в много забавления и атракции. Тя ще превърне преживяването за всички в нещо незабравимо!“

Ще има надигравания, конкурси за носии, занаятчийски работилници, изява на изпълнители. В събота посетителите ще могат да чуят Петя Панева, орк. „Славяни“, Тодор Кожухаров, Мария Чакърдъкова и др.

Посетителите задължително трябва да бъдат с народни носии, без съвременни аксесоари и мобилни телефони, а входът за събитието е платен.

Това е 14 – то издание на фестивала и той се организира от фондация „Българе“, община Котел и кметство Жеравна. 

Началото ще бъде дадено на 19 август петък от 17 ч.  и фестивалът ще продължи до неделя.