Фермери от Сливен искат компенсация за пропаднали площи

Снимки: БНР

Да бъде създаден застрахователен фонд за компенсация на пропаднали площ ще предложи браншова камара „Плодове и зеленчуци“ на държавата. Това каза пред кореспондента на БНР-Сливен, председателят на Сдружение „Българска праскова“ Коста Петров, след като обяви, че близо 80% от площите с праскови са измръзнали и няма да дадат плод таи година.

Финансирането на застрахователния фонд за компенсация на пропадналите площи да става, чрез самооблагане на стопаните и 50% да се финансира от държавата, разясни идеята Коста Петров:

„По един лев или два лева, примерно, според кой каквато култура гледа са едно 30-40 милиона лева годишно, които могат да се събират и ако държавата даде 30-40 милиона, това са 70-80 милиона един фонд „Бедствия и аварии“.“

Собствениците на прасковени градини коментираха, че тази година няма да чакат реколта и се надяват държавата да ги обезщети, за да продължат да обработват площите.

„На 80% може би, според моите наблюдения има пропадане. Не ми се е случвало това нещо, от 6-7 години се занимавам със земеделие. Очаквам една адекватна намеса от държавата да подпомогне хората, които имат нужда от помощ.“

„Надяваме се наистина да се намеси държавата.“

Очаква се липсата на български праскови да бъде компенсирана с внос от Гърция и Италия.