Facebook отчете спад на потребители

Снимка: Pixabay

„Мета“ (Meta), компанията майка на „Фейсбук“ (Facebook), отчете спад на чистата си печалба за четвъртото тримесечие и стагнация в броя на потребителите на платформите си в края на годината, предаде Франс прес. Това е безпрецедентно за гиганта в социалните мрежи, отбелязва агенцията.

Към 31 декември потребителите на някоя от четирите й услуги – „Фейсбук“, „Инстаграм“ (Instagram,), „Месинджър“ (Messenger ) и „УотсАп“ (WhatsApp) – които са влизали най-малко веднъж дневно в мрежата, са били 2,8 милиарда, а тези, които са влизали най-малко веднъж месечно – 3,6 милиарда. Тези цифри показват лек растеж за една година, но са почти същите като през третото тримесечие.

Социалната мрежа „Фейсбук“ е изгубила около 1 милион активни всекидневни потребители за три месеца до общо 1,929 милиарда към края на декември.

Финансовият директор на групата Уейн Уайнър обясни този резултат с неблагоприятна база спрямо предходните месеци, когато възобновяването на пандемията от Ковид-19 в Азия е ускорило регистрациите. Освен това по думите му конкурентните платформи изглежда също забавят растежа на компанията, особено сред младежката аудитория.

Основателят и ръководител на „Мета“ Марк Зукърбърг спомена конкретно приложения като „ТикТок“ (TikTok), които се разрастват много бързо.

Ръководителите на „Мета“ многократно са се оплаквали от конкуренцията на „ТикТок“ и други мрежи, като в същото време са изправени пред множество разследвания и жалби за злоупотреба с доминиращо положение на пазара, пише Dir.bg.

Оборотът на „Мета“ за последното тримесечие е бил 33,67 милиарда долара, колкото очакваха анализаторите, но чистата печалба е едва 10,3 милиарда долара или с 8 процента по-малко от миналата година.

Акциите на групата поевтиняха с над 22 процента в електронната сесия след закриването на търговете на Нюйоркската фондова борса вчера.

Това са първите резултати на „Мета“, след като тя обяви промяна на името си в края на октомври. Тогава Марк Зукърбърг съобщи, че иска да се съсредоточи към метавселената, смятана в Силициевата долина за бъдещето на интернет – паралелна вселена, в която публиката ще използва очила за добавена или виртуална реалност, за да общува, да работи или да се забавлява. Изграждането й засега се изразява в инвестиции за десетки милиарди долари в подразделението на „Фейсбук“ „Риалити лабс“ (Reality Labs).

Вчера ръководителят на „Инстаграм“ Адам Мосери съобщи, че потребителите вече могат да създават свой аватар, който да им служи като самоличност в метавселената.