Езиковата гимназия в Сливен чества 50-ата годишнина от създаването си

новини Сливен

Езиковата гимназия „Захарий Стоянов “ в Сливен чества тази година 50-ата годишнина от създаването си, съобщиха от учебното заведение.

В празничната програма са включени театрални, спортни и културни събития, като първото от тях е Спортен турнир на 9 май. На 10 май от 18:00 часа ще бъде премиерата на постановката „Михал Мишкоед“ от училищния театър „Класика“ за гости и абитуриенти. На 12 май ще има тържествено връчване на DSD дипломи (диплома по немски език), официално изпращане на випуск 2022 г., както и посещение на осмокласници в родната къща на Захарий Стоянов в село Медвен.

На 13 май празникът ще започне с шествие от Градската градина на бивши и настоящи учители и ученици, откриване на изложба във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“, представяне на книгата „Езикова гимназия „Захарий Стоянов“ – Сливен – Път през годините“ и тържествен концерт от 19:00 часа в театъра.

Първите четири паралелки с преподаване на френски език, в които се обучават ученици от пет окръга (Сливенски, Габровски, Великотърновски, Бургаски и Ямболски), се сформират на 10 април 1971 г. към ПГ „Добри Чинтулов“ – Сливен. През следващата учебна година са отделени в самостоятелно учебно заведение.