„Европейските граждани не са съгласни парите им да отиват в авторитарни режими на управление“, каза Цветелина Пенкова за Нова телевизия

„Европейските граждани не са съгласни парите им да отиват в авторитарни режими на управление“, това каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия. Тя бе поканена да коментира Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона заедно с колегите си Ангел Джамбазки и Емил Радев.

„Докладът, който излезе е експертната оценка на Комисията, а проекторезолюцията, която ще бъде обсъждана другата седмица в Европейския парламент, е политическата оценка на политическия орган в Европа – Европейския парламент. Тази проекторезолюция е насочена срещу определени практики и структурни проблеми, които има в нашата държава. Тя не е насочена срещу България, даже напротив, тя защитава българската държава и българските граждани. В нея са упоменати конкретните проблеми и по-какъв начин, тези проблеми могат да бъдат разрешени. Резолюцията, както и докладът са с много критични оценки към настоящето управление“, каза Пенкова в Нова телевизия.

Резолюцията за върховенството на закона беше гласувана с 35 срещу 30 гласа в измеренията на комисията. В измеренията на Европейския парламент, процентното съотношение вероятно ще се запази, но Цветелина Пенкова очаква подкрепа и от Европейската народна партия, защото основната теза в резолюцията, е че европейските граждани не са съгласни техните пари да отиват в авторитарни режими на управление.

„Европейските средства ще бъдат отпускани, когато се обвържат с върховенството на правото. Резолюцията касае точно този проблем. В България има три основни акцента – налице е обществено недоволство, което е видно за цяла Европа, имаме тази резолюция, която изразява политическата позиция на ЕС и експертната оценка, чрез доклада на ЕК. Всички тези компоненти са с изключително негативни и критични към настоящето управление. От всичките 27 доклади на държавите членки, докладът за управлението на България е най-негативен, факт отбелязан и в международната преса“, обясни още Цветелина Пенкова.

Във всеки един раздел на доклада се забелязва една и съща тенденция. „Започва се с констатация, например, има законова рамка, която на моменти дори не е адекватна, има обществени сигнали, на които не се обръща внимание и има обществено мнение, което не подкрепя съответната мярка или създадената институция. Например,  в доклада е отбелязано, че е създадена Антикорупционната комисия, но въпреки многото сигнали, които се подават към нея, тя не намира достатъчно доказателства по нито един сигнал, за да предприеме съответните действия. И същият раздел завършва, че едва 18 % от българите имат доверие в тази Антикорупционна комисия. Всички раздели в доклада вървят по тази смислова линия. Аз не виждам нищо „позитивно или похвално“ в това“, заключи Цветелина Пенкова в изказването си.