Европейски паспорт за всеки ваксиниран. Документът ще може да се ползва при пътуване и за други цели

Всеки ваксиниран в двете фази – интервалът е 21 дни, ще получи удостоверение, че е имунизиран. Документът ще може да се ползва при пътуване и за други цели, обясни доц. Ангел Кунчев.

Ние разработваме такъв сертификат, който е близък като формат до европейския паспорт, макар той още да не е утвърден. Когато това стане, бързо ще го уеднаквим с общоевропейския и тогава нашият ще служи за всички страни в Европейския съюз“, допълни Кунчев.

В „Информационно обслужване“ вече е разработен модул за имунизацията. В него ще се внася информацията от всички, които поставят ваксини – болници, а по-късно и общопрактикуващи лекари, екипи на РЗИ. „Те ще изпращат данните за направените ваксинации в амките на 24 часа, а след извършването и на втората имунизация, ще се издава документа, че сте имунизиран“, разясни той.

Първите 10 000 ваксини, разработени от „Пфайзер“ и „Бионтех“, пристигнаха на 26 декември. С тях започна имунизацията, като първите ваксинирани са за медици, работещи на първа линия в борбата с COVID 19. Всички страни в Европейския съюз започват едновременно кампанията по имунизация на 27 декември.

„До края на януари очакваме да имаме 100 000 дози, които ще бъдат достатъчни за 50 000 човека“, обяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Ваксинациите са две през 21 дни, добави той.

Първите ваксинирани ще са медиците на първа линия. „В списъците са включени лекари, медсестри и санитари. Клиниките, които не работят на първа линия засега изчакват“, посочи реда за ваксиниране във ВМА проф. ген. Венцислав Мутафчийски.

На сайта на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарствата вече е публикувана продуктова информация за характеристиките на ваксината.

На 6 януари ще се решава за ваксината на „Модерна“

Ваксината на компанията „Модерна“ ще бъде обсъдена от Европейската агенция по лекарствата на 6 януари. Ако тя получи положително становище, ще има допълнителни доставки от нея.

Другите фармацевтични компании, разработващи ваксини – „Астра Зенека“ и „Джонсън и Джонсън“, очакват да получат разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата през февруари или март. Информацията за техния производствен капацитет и възможност за доставки сочи, че в България може да има от тях в средата на годината.

На заседанието, свикано от премиера Бойко Борисов, председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов докладва, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично.