Европейски дни на наследството в крепост „Туида“

Традиционна Антична и средновековна крепост „Туида“ ще отбележи Европейски дни на наследството. В дните от 20-23 септември посетителите ще могат да се възползват от безплатен вход за туристическата атракция.

Европейските дни на наследството през 2019 г. ще бъдат отбелязани с над 300 събития на територията на цялата страна през месец септември. Над 500 000 души се очаква да се включат в инициативите, според получената до момента информация от общинските администрации.

Различни прояви са организирани от общини във всички области на България – фестивали, празници на градовете, обществени дискусии, кръгли маси, концерти, изложби, поетични конкурси, театрални постановки на открито, образователни игри за деца и др. Врати ще отворят десетки музеи, културни и природни обекти.

Министерството на културата е национален координатор по провеждане на Европейските дни на наследството у нас, съвместно с общинските администрации, които от години активно съдействат за популяризирането на богатото историческо и културно наследство на регионите и страната.

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството (ЕДН) – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света.

В продължение на вече повече от 25 години Европейските дни на наследството събират хора от всички обществени сфери като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

Повече информация и календара на ЕДН може да видите тук: http://mc.government.bg/newsn.php?n=6807&i=1