Европейска нощ на музеите – събитие за цялото семейство

Деветнадесетото издание на Европейската нощ на музеите ще се проведе на 13 май 2023 г., /събота/, а Исторически музей Котел кани публиката да се докосне безплатно до музейната експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Раковски“ в Котел и обектите си в Жеравна: къща-музей „Йордан Йовков“ и Художествена галерия „Христо Тодоров“.

В инициативата тази година със специална програма в този ден ще участват общо 76 български държавни и общински музеи и художествени галерии, както и техните филиали от 25 области в страната. За откриване или преоткриване на своите богати колекции, това ще направи и Исторически музей-Котел. Събитието ще започне от 17.00 часа във фоайето на експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Раковски“. На своите посетители, котленският музей предлага, както обиколка с екскурзовод на експозиционните си зали: “Будители”, “Просветители”, “Бунтовници” и “Революционери”, така и прожекция на филма „Из живота на лейди Шърли“ на доц. д-р Людмил Георгиев.

По-късно програмата продължава в жеравненската галерия „Христо Тодоров“. Там от 17.30 часа музейните служители ще отбележат 65-годишнината от създаването на музеите в Жеравна и ще представят презентация, посветена на основоположника на музейното дело в селото – Раю Топалов. По време на Европейската нощ на музеите, гостите на Жеравна ще имат възможност да се възползват още от обиколка с екскурзовод на къща-музей „Йордан Йовков“ и да се насладят на развлеченията на живо в художествената галерия.

Европейската нощ на музеите е важно събитие, което е част от културния календар на Община Котел. То се организира от Исторически музей – Котел и цели да привлече повече деца и млади хора до цялото богатство и разнообразие от произведения на местните музеи експозиции.