Европа ни даде 20 млн. лева за две въздушни линейки

След дълги преговори с Европейската комисия са осигурени 20 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ за хеликоптери – линейки. Това съобщи пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, цитиран от Дир.бг

Той отбеляза, че това е една тема, която е била отразявана напоследък с отрицателен знак, но сега има добра новина. Главчев коментира, че по темата се работи далеч преди внасянето на петиция в Министерския съвет.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова посочи, че в ОП „Региони в растеж“ има ресурс от над 163 млн. лева, с който се финансира цялостното реформиране на спешната помощ – доставка на линейки и съответните съпътстващи разходи за оборудване и ремонт на всички спешни медицински центрове в страната.

Тя отбеляза, че с първоначалните ресурси не са успели да осигурят закупуването на т.нар. въздушни линейки, но след допълнителни преговори с ЕК, и спрямо бюджетите, с които разполагат в програмата, са успели да осигурят тези допълнителни 20 млн. лева, с които да допълнят мерките, изпълняващи се към момента с Министерството на здравеопазването.

Надявам се, че с колегите от здравното ведомство ще направим максимално възможното, за да осигурим закупуването не на една, както се коментираше, а на две въздушни линейки, каза Деница Николова. По думите й, това е въпрос на структуриране на самия проект от МЗ, защото освен доставката на самите въздушни линейки, има и съпътстващи елементи, като изграждането на хеликоптерни площадки, тяхното лицензиране, обучението на екипите, които ще работят в тези линейки, и осигуряването на допълнителни средства за обезпечаване на дейността им.

Директорът на дирекцията „Медицински дейности“ към МЗ Ивиан Бенишев посочи, че работят в тясно сътрудничество с МРРБ. Тази идея за спешната медицинска помощ по въздух не е никак нова, коментира той.

Надявам се с осигурените средства да успеем да развием един пилотен проект, който да покаже нов тип организация, логистика, поддръжка, обучение на хората, които ще управляват или ще изпълняват медицинските дейности на борда, добави Бенишев.