Ето колко ще получават родителите, ако детето им не бъде прието в детска градина или ясла

Pixabay

Със заповед на образователния министър Красимир Вълчев бе определена сума, която родителите ще получават, ако детето им не бъде прието в общинска детска градина или ясла.

Сумата ще бъде 291 лева на месец.

Кандидатстването за компенсацията за тази година е до 30 април – родителите могат да подават съответните заявления в районните администрации, разпореди наскоро наредбата за условията и реда за предоставяне на тази помощ.

За учебната 2020/2021 г. със средства от бюджета ще се компенсират разходите на родителите, пряко свързани с отглеждането и обучението на децата им, за периода от 1 януари 2021 г. до 14 септември 2021 г.

За да получават парите родителите трябва да отговарят на 6 условия едновременно.

Те трябва да са кандидатствали в детска градина или в предучилищна група към училище, която се намира в района на настоящия им адрес. Детето не трябва да е прието и не трябва да има място за него в нито една друга градина или предучилищна група в училище в същия район.

За получаването на компенсациите от държавата детето трябва да ходи в частна детска градина или училище. За децата над 4-годишна възраст се изисква частната образователна институция да не получава пари от държавата.

Ако пък детето посещава детски клуб, който на практика работи като градина, или пък родителски кооператив, то трябва да е формално записано на самостоятелна подготовка към някоя общинска образователна институция.