Ето какво свърши през седмицата областният управител на Сливен

Обласният управител на Сливен Минчо Афузов отново публикува в личния си профил във Фейсбук седмичен отчет за извършеното от него и подчинената му администрация. Афузов встъпи в длъжност на 19 май тази година, а първите му постове с отчети започват от началото на месец юли.
Публикуваме отчета без редакторска намеса.
„Здравеопазването е ключов приоритет в работата ни и през тази седмица. Обърнахме обаче специално внимание и на много други теми – свързани с важни услуги, които улесняват ежедневието на хората, както и с благотворителна дейност в подкрепа на наши съграждани.

Тази седмица започна с добри новини. Заболеваемостта в областта продължава да намалява, като към момента е под 250 заразени на ‪100 000‬ души. Поради тази причина учениците от всички общини в Сливенския регион вече учат присъствено в класните стаи. Занятията се провеждат при спазване на указаните противоепидемични мерки.
Вниманието ни относно разпространението на коронавирусната инфекция продължава да е засилено. Средната възраст на заболелите от COVID-19 в областта е 49 години. Заради това продължава превантивният контрол от страна на ЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“ относно спазване на противоепидемичните мерки на обществени места и особено в търговските и други обекти, които се помещават на закрито.
Продължава работата и на двата мобилни кабинета, разкрити по съвместна инициатива на Областна администрация с община Сливен, лечебните заведения и РЗИ-Сливен. Изключително сме благодарни на лекарите, които поставят ваксините – някои от тях са от Стара Загора и Ямбол, но повечето са млади лекари-специализанти, които заради епидемията започнаха работа в тежка работна среда – в COVID-отделенията в Сливен.
Не само аз, но и служителите от Областна администрация подкрепихме благотворителната инициатива на учителите и учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Сливен. Те организират благотворителен концерт, за да помогнат на ученичка от училището, чиято майка страда от тежко заболяване на мозъка и се нуждае от спешна хирургична операция извън България. Както учителите от гимназията, така и семействата на някои от децата в училището са събрали средста за дарение. Ние също ще се включим в каузата. Вярваме, че няма нищо по-ценно от здравето и искрената усмивка на хората и поради тази причина участваме с цялото си сърце в инициативата.
Съвсем скоро можете да очаквате и отчета за цялата година на Областна администрация. От началото на нашия мандат вярвам, че прозрачността е ключова за доверието между нас като представители на институциите и вас, гражданите – хората, за които правим всичко. Затова ние, Вашите служители, Ви дължим обобщение на резултатите от нашите действия.“