Ето как Ямбол отбеляза своя Ден

Ямбол отбеляза своя Ден, празникът Свети Дух, с поредица от събития.

Празничните прояви започнаха с откриване на изложбата на открито на Арт галерия „Стойчев“ на 5 юни, петък, в пространството срещу Регионална библиотека „Г. С. Раковски“, по повод Деня на Ямбол и 11 години от създаването и присъствието на  галерията в културния живот на града. В събота, 6 юни, Регионален исторически музей – Ямбол излъчи на своята фейсбук страница премиерата на огнения спектакъл „Инсендио – 20“, посветена специално на Деня на Ямбол. Шоуто бе част от поредицата „Четири истории и един музей“ на РИМ – Ямбол. На 7 юни, от 11 часа, на своеобразната сцена до Културно-информационен център „Безистен“ (Безистен-Юг), малките възпитаници на Музикална къща „Мюзик инсайд“ радваха малки и големи със своите музикални изпълнения и внесоха много настроение в неделния предиобед.

С празнична Света литургия за здраве и благоденствие навръх Свети Дух, отслужена от епископ Йеротей, наместник на сливенския митрополит Йоаникий, в съслужение с Архиерейския наместник на Ямболска духовна околия Архимандит Димитрий, заедно в съслужение с други отци, започна празникът на Ямбол в най-стария ямболски храм „Света Троица” в квартал „Каргон“. Присъстваха кметът на Ямбол Валентин Ренавски и заместник-кметовете Енчо Керязов и Михаил Керемедчиев, председателят на Общински съвет Антон Шиков, областният управител Димитър Иванов, подполковник Георги Георгиев, командир на 20 самоходен артилерийски дивизион, общински съветници и граждани.

След това, по традиция, на Тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общинския Съвет Антон Шиков връчиха официално наградите за Деня на Ямбол. Сред гостите, уважили тържественото събитие, присъстваха заместник-председателят на Народното събрние Кристиан Вигенин, народният представител Николай Пенев, областният управител Димитър Иванов и кметът на Община Тунджа Георги Георгиев.

„Ямбол е нашият общ дом и независимо от всички трудности през тази година, той има своите планове за развитие. Всеки човек влага различни чувства в работата, която върши. По начина, по който работи, си личи какви точно са те. В основата на труда в името на хората винаги е заложено нещо важно: когато човек заема обществен пост, той трябва да дава, а не да взима. Не трябва да забравя това, което е обещал, а да влага душа и сърце в това, което прави. И не на последно място – да се отнася към хората с човещина.

На днешния празничен ден от все сърце ви пожелавам здраве, щастие, благополучие и успехи! Нека с всеки изминал ден Ямбол става все по-добро място за живеене, а ние заедно да обичаме, пазим и се грижим за него!“, подчерта кметът на Ямбол Валентин Ревански.

С престижната Награда на Ямбол за 2020 година тази година бе отличена Весела Пастърмаджиева, диригент и ръководител на Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ за нейния значителен принос за развитието на културния и духовен живот на града ни.

Със званието „Почетен гражданин на Ямбол“ бяха удостоени двама видни наши съграждани – писателите Любомир Котев и Христо Карастоянов, за техните изключителни заслуги за културния и духовен живот в Ямбол и приноса им в развитието на съвременната българска литература.

Наградата за изкуство и култура на името на Жорж Папазов, която се връчва по повод най-светлия български празник 24 май, получи българският художник, график и илюстратор проф. Иван Димов – специален гост на 15-то издание на изложбата „Светлината“. Традиционното арт-събитие, посветено на Деня на Ямбол – Свети Дух, тази година събра гости и граждани в откритото пространство около Цветния часовник в градинката между Културно-информационен център „Безистен“ и Регионален исторически музей – Ямбол.

За доброто настроение и празничност в Деня на Ямбол се погрижиха и  оркестрантите от Духов оркестър при НЧ „Съгласие – 1862″, които поднесоха своя музикален поздрав към граждани и гости на Ямбол пред най-старото читалище в града.

Празничният ден завърши с концерт-подарък на музиканти от Камерен оркестър „Дианополис“ в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. Предвид епидемиологичната обстановка и поради изискванията за заетост на концертните зали до 30% от общия им капацитет на закрито при пълно спазване на противоепидемичните мерки, музикантите ще зарадват почитателите на класическата музика с още две последователни концерта, на 9 и 10 юни, вторник и сряда, от 18:00 часа.

На 11 юни, четвъртък, от 19:00 часа, в театралния салон на НЧ „Съгласие – 1862“, актьорите от ДТ „Невена Коканова“ ще играят специално за медиците на Ямбол. Спектакълът „Перушаната и ченгето“ е подарък на Община Ямбол към тези, които бяха на първа линия в трудните месеци на извънредното положение.