Естествени средства за красива коса

Всеки мечтае за красива и буйна коса. Тя е не просто моден аксесоар, а символ на здраве. Затова е важно да полагаме усилия. Природата е чудесен помощник в това отношение, предлагайки хиляди естествени средства за стимулиране на растежа и засилване на косата. Предлагаме ви някои от най-успешните.

Масаж
Масажирането на скалпа може да помогне за възстановяване на растежа на косата и може да се използва заедно с масла и маски за коса. Това стимулира скалпа и може да подобри дебелината на косата. Отделянето на време да масажираме скалпа си всеки ден може също да помогне за облекчаване на стреса и напрежението. Смята се, че нежния натиск по време на масажа насърчава растежа и гъстотата на косата още в зародиш.

Алое вера
Алое вера отдавна се използва за терапия при косопад. Освен това успокоява скалпа и кондиционира косата. Алоето също може да намали пърхота и да отпуши космените фоликули, които могат да бъдат блокирани от излишното омазняване. Можем да прилагаме чист гел от алое вера върху скалпа и косата си няколко пъти седмично, както и да използваме шампоан и балсам, които съдържат алое вера.

Кокосово масло
Кокосовото масло съдържа мастни киселини, които проникват вътре в косъма и намаляват загубата на протеини от косата. Кокосовото масло може да се използва преди или след измиване на косата, в зависимост от вида й.

Ако косата има тенденция лесно да се омазнява, можем да направим лечебно третиране, като маслото престои през нощта или за няколко часа, преди да я измием. Нужно е да се направят повече изследвания върху кокосовото масло като стимулатор на растежа на косата, но е доказано, че той подобрява здравето и блясъка й и се използва от векове.

Рибено масло
Консумацията на омега 3 мастни киселини може да подпомогне косата отвътре. Приемането им заедно с антиоксиданти помага за подобряването на плътността и диаметъра на косата. Освен това намалява косопада. Омега 3 мастните киселини помагат на клетките да работят правилно и могат да повишат имунитета, което води до по-добро цялостно здраве.

Женшен
Приемът на добавки от женшен може да насърчи растежа на косата чрез стимулиране на космените фоликули. Гинсенозидите (стероидни сапонини) са активните компоненти на женшен и се смята, че са отговорни за положителния му ефект върху косата.

Масло от розмарин
Розмаринът е едно от първите етерични масла, които хората избират за насърчаване на растежа на косата и намаляване на косопада. Розмариново масло стимулира растежа на нова коса и може да се използва за лечение на андрогенетична алопеция.

Нужно е да смесим няколко капки масло от розмарин в базово масло и да го масажираме в косата и скалпа, преди да измиване. Процедурата трябва да се прави няколко пъти седмично. Вариант е и да добавим няколко капки масло от розмарин в шампоана и балсама, които ползваме.

Важно правило е да не използваме етерични масла директно върху кожата, а винаги да бъдат смесвани с база или в шампоан.

Лимон
Пресният лимонов сок или лимоново масло, подобряват качеството и растежа на косата. Лимоново масло може да помогне за поддържане на здрав скалп. Нужно е да се нанесе пресен лимонов сок върху скалпа и косата 15 минути преди измиването с шампоан. Можете да използваме и етерично масло от лимон, разредено в базово масло като маска за коса.