Есенниците и ранноцъфтящите овошки са под риск заради времето. Как да помогнем?

Агрометеорологичните условия и в предстящата седмица ще се определят от променливо време с чести валежи, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През следващите няколко дни прогнозата е за температури по-ниски от нормата за периода, което ще ограничи извършването на сезонните агротехнически дейности. Средните денонощни температурни стойности ще останат под биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. Пшеницата и ечемикът масово ще навлязат във фаза братене. На отделни места, в южните части от страната, при есенните посеви, ще преминат от фаза на братене към вретене. При овощните насаждения започва процес на набъбване и разпукване на пъпките, а при някой ранноцъфтящи видове и на цъфтеж. Ниските температури и високата влажност в горния почвен слой при есенниците ще създаде риск от преовлажняване, което от своя страна ще затрудни растежа на посевите.

За минимизиране на риска от увреждане на реколтата, могат да бъдат предприети различни агро-технически мерки.

Внасянето на препарати за растителна защита е сред най-масовото, но специалистите съветват то да се извършва едвновременно със специализирани продукти, които предотвратяват стреса от прекомерна влажност и замръз. Комбинирането на вече традиционните продукти с т.нар. имуно и био-стимулатори за растения, дава много добри резултати. На пазара са познати вече няколко продукта с чист природен състав, които съдържат основно хуминови и флувинови киселини, и които естествено подкрепят имунитета на растенията на клетъчно ниво. Те действат и като бърз адаптоген, т.е. дават на растението шанс да се пригоди към промените в температурата и средата. 

Предлагат се от някои от големите вносители на специлизирани препарати, а наскоро на пазара в България бе регистриран за употреба и препарат, представляващ течен екстракт от руска низинна торф с напълно естествен състав. Известен като „руското чудо“, той перфектно допълва препаратите за растителна защита и добре познатите торови субстанции.